Atlantens drenge – om håndbold, identitet og robusthed

På torsdag kl. 18.00 vil flere hundrede færinger være på plads i Mercedes-Benz Arena i Berlin og titusinder på ø-riget midt i Atlanten vil med glødende interesse følge Færøernes første kamp ved EHF EURO 2024. Kampen mod Slovenien er Færøernes debut ved en slutrunde for seniorlandshold, men de seneste år har Færøerne med kun 2.500 registrerede håndboldspillere deltaget ved flere internationale slutrunder for ungdomslandshold. Og ofte med overraskende sejre over nationer med langt flere ungdomsspillere.

Håndbold – en meget populær sport for børn og unge på Færøerne  

Færøerne, som består af hele 18 øer af vulkansk oprindelse mellem Storbritannien, Island og Norge, har siden 1814 været en del af Kongeriget Danmark med selvstyre i et af verdens ældste parlamenter: Lagtinget. Befolkningstallet på Færøerne er beskedne 54.000 – samme antal som i kommuner som Hillerød og Fredericia. På de fleste færøske øer er håndbold – sammen med fodbold – den mest populære og nogle gange også eneste fritidsaktivitet blandt børn og unge. Håndboldens popularitet på Færøerne betyder at den relative andel af børne- og ungdomsspillere er næsten tre gange så stor som i Danmark. Hondbóltssamband Føroya (HSF), som blev stiftet i 1980, har i dag selvstændig status hos både European Handball Federation (EHF) og International Handball Federation (IHF).

Færøerne uden selvstændigt medlemskab af IOC

Færøerne har siden midten af 1980’erne – desværre indtil videre forgæves – søgt selvstændigt medlemskab af den Internationale Olympiske Komité (IOC), som har afvist medlemskabet til Færøerne af politiske årsager. Samme holdning har IOC til selvstændigt medlemskab for Grønland. På nuværende tidspunkt har tre færøske atleter deltaget ved OL – repræsenterede Danmark – svømmeren Pál Joensen (2012) og de to roere – Katrin Olsen (2012) og Sverri Nielsen (2020). Færøerne vil heller ikke optræde som selvstændig nation ved det kommende OL 2024 i Paris.

Færøernes største profiler spiller for topklubber i Bundesligaen

Færøernes største profil ved den kommende EM-slutrunde bliver formentlig Elias Ellefsen Á Skipagötu, som efter tre sæsoner med stor succes hos IK Sävehof, repræsenterer det tyske mesterhold THW Kiel på en 3-årig kontrakt. Det 21-årige stortalent har haft lidt svært ved at vende sig til det kontante fysiske spil i Bundesligaen, men potentialet hos den alsidige bagspiller er unikt. Også Hákun West Av Teigum, der som 16-årig skiftede til Skanderborg Håndbold Elite Akademi (SHEA) og opnåede stor succes i tre sæsoner på ligaholdet i Skanderborg Aarhus Håndbold, er en markant profil. West Av Teigum, der tilhører samme årgang som Ellefsen, spiller nu for en af Bundesligaens topklubber – Füchse Berlin – hvor han supplerer den danske landsholdslegende Hans Lindberg på højre fløj.

Mange færøske landsholdsspillere i danske klubber 

Herreligaen på Færøerne består af 7 klubber, men flere og flere af de allerbedste spillere vælger – ofte som ungdomsspillere – at fortsætte karrieren i de bedste eller næstbedste ligaer i Norge, Sverige, Danmark eller på Island. Der er pt. 25 spillere fra Færøerne, som enten er fuldtidsprofessionelle eller kombinerer elitehåndbolden med studier eller deltidsarbejde i udlandet. Blandt andet spiller flere færøske landsholdsspillere i danske klubber: Målmanden Pauli Jacobsen og Rói Berg Hansen i HØJ Elitehåndbold samt Teis Horn Rasmussen og Peter Krogh i Aarhus HC. Færøernes internationale succes, både på senior- og ungdomsniveau, har fået mange agenter og flere storklubber i bedste europæiske ligaer til at rette blikket mod talenterne fra de 18 mindre øer i Atlanten.

Robusthed og identitet er blandt de vigtigste årsager

 Ifølge Peter BredsdorffLarsen, som siden sommeren 2021 har været cheftræner for A-landsholdet, er der flere sammenhængende årsager til den unikke talentudvikling i færøsk håndbold. For det første er spillerne særdeles robuste – ikke mindst mentalt. De er opvokset i barsk natur og under til tider ekstreme vejrforhold, som stiller fysiske krav om udholdenhed, mod og styrke. For det andet stiller spillerne – som meget ofte har familiære relationer med hinanden – store krav til sig selv og deres holdkammerater. Spillerne kender således hinanden rigtig godt, både i med- og modgang. Og for det tredje udviser de enkelte landshold stor intensitet og energi – uanset om modstanderen er Danmark, Sverige, Frankrig eller Tyskland og uanset om holdet er langt foran eller bagud.

Færøerne – eller Danmark II – til OL 2028 eller OL 2032?

Fightervilje, mod og intensitet bliver der også brug for når Færøerne i de kommende dage møder nogle af Europas bedste nationer ved EHF EURO 2024 i Tyskland. Færøernes kampe i den indledende pulje afvikles i Berlin, hvor modstanderne i nævnte rækkefølge er Slovenien, Norge og Polen – alle nationer, som er seedet til en højere ranking end Færøerne. Ø-riget i Atlanten vil naturligvis være ”underdogs” i alle kampene, hvilket imidlertid en rolle, som passer dem glimrende. Drømmen om succes ved EHF EURO 2024 eller deltagelse ved VM 2025 i Kroatien, Norge og Danmark er absolut ikke urealistisk for det færøske landshold. Og måske er kvalifikation til OL 2028 i Los Angeles eller OL 2032 i Brisbane også mere end bare et drømmescenarie for det stolte folkefærd. Spørgsmålet er så om en eventuel OL-deltagelse skal ske under navnet Føroya … eller Danmark II. Det sidste vil være en ”skamplet” – både for Danmark og især for IOC.

Kilder:

Hondbóltssamband Føroya (HSF) – https://hsf.fo/

Men’s EHF EURO 2024 – https://ehfeuro.eurohandball.com/men/2024/

 

 

Felt