Banecykling – Danmarks største medaljechancer ved OL 2020

4 km-holdforfølgelsesløb er en dansk “parade-disciplin” ved VM og OL   

Holdforfølgelsesløb, hvor 4 ryttere kører en samlet distance på 4 kilometer, har været på det olympiske program siden 1908 og Danmark er meget stolte traditioner i den krævende tempo-disciplin. Det internationale gennembrud for Danmark i disciplinen kom ved OL 1968 i Mexico City, hvor det danske hold – Gunnar Asmussen, Reno B. Olsen, Per Lyngemark og Mogens Frey – blev olympiske mestre (4.22.44) efter at Vesttyskland blev diskvalificeret i OL-finalen. Danmark vandt også i 1992 OL-bronze i holdforfølgelsesløb. Det var derfor logisk at holdforfølgelsesløb blev det overordnede fokus for et unikt samarbejde mellem Danmarks Cykel Union (DCU) og Team Danmark, som blev indledt i 2005. Målet var OL-medaljer i 2012, men denne målsætning skulle hurtigt vise sig at blive ”overhalet af virkeligheden”. Forudsætningen for samarbejdet var en meget talentfuld årgang af ungdomsryttere – Alex Rasmussen, Casper Jørgensen, Michael Mørkøv, Jens-Erik Madsen og Michael Færk Christensen – ansættelse af en international trænerkapacitet Heiko Salzwedel, økonomiske ressourcer samt en målrettet træningsindsats over en længere årrække. 4 km-holdets internationale gennembrud kom allerede ved VM 2007, hvor det blev til en overraskende bronzemedalje – en præstation, som bl.a. blev belønnet med kåringen som ”Årets fund” i dansk idræt. Året efter leveret 4 km-holdet en af de bedste danske OL-præstationer i Beijing med OL-sølvmedaljer (3.56.81) efter Great Britain (3.53.31), men foran stærke nationer som Australien og New Zealand.

Unikt samarbejde mellem Danmarks Cykle Union og Team Danmark

For præcis 10 år siden havde jeg – sammen med bl.a. formand Tom Lund, direktør Jesper Worre, sportschef Lars Bonde fra DCU og UCI-præsidenten for banecykling – karismatiske Peder Pedersen fra Odense, som desværre døde i 2015 – oplevelsen at følge de danske baneryttere ved VM i Pruszków på tætteste hold. Danmark var på forhånd blandt favoritterne til VM-titlen: En værdighed, som de fem ryttere – Jens-Erik Madsen, Alex Rasmussen, Michael Mørkøv, Michael Færk Christensen og Casper Jørgensen – til fulde levede op til. Med en flot sejr (3.58.25) over Australien (3.58.87) i finalen havde 4 km-holdet nået deres absolut højdepunkt: Verdensmesterskabet. På det tidspunkt havde sportschef Lars Bonde overtaget opgaven som landstræner fra Heiko Salzwedel, som er én af de dygtigste landstrænere som jeg har haft fornøjelsen at samarbejde med. VM 2009 blev historisk for dansk banecykling, idet Alex Rasmussen og Michael Mørkøv få dages senere blev verdensmestre i parløb og Daniel Kreutzfeldt vandt meget overraskende VM-sølv i pointløb. DCU og Team Danmarks samarbejde om 4 km-holdet har indtil videre ført til i alt otte VM-medaljer i holdforfølgelsesløb (Guld: 2009 – Sølv: 2008, 2014 og 2018 – Bronze: 2007, 2013, 2016 og 2019) og to OL-medaljer (2008 og 2016) samt en række sidegevinster i form af EM-, VM- og OL-medaljer i banesportens øvrige discipliner. Team Danmarks økonomiske investering i banecykling igennem de seneste 15 år er utvivlsomt én af de mest succesfulde i institutionens historie.

Pruszków har også i de seneste dage været vært for VM 2019, hvor det igen lykkedes 4 km-holdet – Lasse Norman Hansen, Casper Folsach, Julius Johansen, Niklas Larsen og Rasmus Lund Pedersen – at vinde en VM-medalje. Præsentationerne i den indledende tidskørsel og især i semifinalen mod Great Britain var lidt skuffende, men i bronzefinalen mod Canada viste holdet igen høj international klasse og satte ny dansk rekord (3.51.80). VM viste imidlertid også at især Australien, som satte ny verdensrekord (3.48.01) og Great Britain (3.50.38) på nuværende tidspunkt er favoritter til OL-finalen. Men Danmark er absolut blandt medaljekandidaterne til bronze sammen med Canada og New Zealand. Derudover har Danmark også rigtig gode medaljechancer i parløb, hvor Lasse Norman Hansen og Casper Folsach vandt VM-sølv kun slået at de tyske verdensmestre Theo Reinhardt og Roger Kluge. Også Amalie Dideriksen og Julie Leth vandt VM-bronzemedalje kun besejret af Holland og Australien. Begge danske par viste hermed at sæsonens flotte World Cup-resultater langt fra har været nogen tilfældighed. Der er ingen tvivl om at parløbs status som ny olympisk disciplin i 2020 er en stor fordel for Danmark.

2 eller 3 OL-medaljer til banecykling er absolut realistisk 

Jeg tror at chancerne for danske OL-medaljer er større i parløb end i omnium, hvor 22-årige Amalie Dideriksen blev nr. 6 hos kvinderne og 21-årige Niklas Larsen blev nr. 8 hos mændene. Både Amalie og Niklas er særdeles talentfulde, men i begge kategorier har de største cykelnationer – Australien, Holland, Great Britain, Italien, USA, Frankrig, Frankrig, New Zealand, Belgien og Spanien – ryttere med mange kompetencer og stor erfaring. Men unge danske baneryttere har før overrasket stort som f.eks. 20-årige Lasse Norman Hansen, der senstationelt vandt OL-guld i omnium ved OL 2012. Alt i alt er der ingen tvivl om at dansk banecykling har væsentligt flere medaljekandidater ved OL 2020 end nogensinde tidligere. Det er efter min opfattelse ikke urealistisk at Danmark vinder 2 eller 3 OL-medaljer i Tokyo selv om konkurrencen i både holdforfølgelsesløb, parløb og omnium bliver særdeles hård og intens.

Felt