De Paralympiske Lege – set med danske øjne

Der er øjeblikke i ens liv, som hurtigt og nemt kan trækkes frem på nethinden. Blandt sådanne øjeblikke i mit liv er flere fra de Paralympiske Lege: Peter Rosenmeiers finalesejr på 3-1 i sæt mod tyskeren Daniel Arnold i Beijing University Gymnasium med entusiastiske 5.000 tilskuere ved PL 2008 i Beijing, Annika Lykke Dalskovs to bronzemedaljer i dressur i Greenwich Park og Jackie Christiansens suveræne kuglestød på 18,16 meter – næsten 4 meter længere end de nærmeste konkurrenter – på Queen Elizabeth Stadium med mere 70.000 tilskuere ved PL 2012 i London. Disse sportslige præstationer var imponerende, men det var mere Peter, Annika og Jackies umiddelbare glæde og stolthed, som satte sig fast som øjeblikke i ”mindernes arkiv”. Jeg havde nemlig i årene forud for PL-medaljerne lært de tre paratleter at kende som ambitiøse og dygtige sportsfolk, men også som åbne og venlige mennesker, som nu havde opnået en synlig og konkret belønning for de mange træningstimer og de talrige afsavn i forhold til familie og venner: En medalje ved de Paralympiske Lege – en af verdens største sportsbegivenheder.

Jubilæumsbog med stor indsigt og skarpt udsyn

Peter Rosenmeier, Annika Lykke Dalskov og Jackie Christiansen er blot nogle få af de mange paratleter, som har repræsenteret Danmark ved de Paralympiske Lege. ”De Paralympiske Lege – set med danske øjne” (Syddansk Universitetsforlag, 2021) er titlen på en ny bog, som er udgivet i forbindelse med Parasport Danmarks 50-års jubilæum. Bogen er skrevet af Jens Boe Nielsen, som er uddannet cand.mag. i dansk og idræt, tidligere rektor på Nørre Gymnasium og igennem en årrække landstræner for Parasport Danmarks svømmelandshold. Jens Boe Nielsen har i længere periode også været bestyrelsesmedlem i Parasport Danmark og i dag er han næstformand. Forfatteren er altså en af dansk parasports absolutte ”sværvægtere”, som har været helt tæt på parasportens nationale og internationale udvikling, både sportsligt, politisk, organisatorisk og mediemæssigt. Forfatterens store indsigt og skarpe udsyn træder tydeligt frem i bogen, som indeholder både ny viden og mange spændende personportrætter. Alt sammen suppleret af et imponerede billedmateriale, som bl.a. er leveret af to af Danmarks allerbedste sportsfotografer: Preben B. Søborg (1943-2013), som havde et stort ”hjerte for parasport” og Lars Møller.

Sir Ludwig Guttman – en “pioner” med stor faglig viden og visioner

Bogen dokumenterer Danmarks deltagelse de Paralympiske Lege fra kort efter 2. verdenskrig frem til vinter-PL 2018, som blev afholdt i Pyeongchang. Blandt bogens mest interessante kapitler er beskrivelse af ”The International Stoke Mandeville Games” (ISMG), som blev igangsat af neurokirurgen Ludwig Guttman (1899-1980) og som blev ”forløberen” for de Paralympiske Lege. Sir Guttman, der var født i Polen, opvokset i Tyskland og som jøde flygtet til England i slutningen af 1930’erne, oprettede under 2. verdenskrig et center for soldater, som var kommet til skader under krigen med brækket ryg eller lammelser i benene. Guttman’s filosofi var at den skadede hurtigt skulle i bevægelse med alle muskler for at optimere blodgennemstrømning i kroppen og øge muskelmassen. Alle former for fysisk aktivitet, også sportsgrene som bueskydning, kastediscipliner i atletik, netball, snooker og svømning, der var blandt de første leges sportsgrene, kunne efter Guttman’s filosofi øge handicappedes livskvalitet, både fysisk, psykisk og socialt. Guttman var altså en ”pioner” med stor faglig viden og visioner for mennesker, som var født med et handicap eller som var blevet ramt af en skade eller ulykke i løbet af livet.

International Stoke Mandeville Games – “forløberen” for PL

Antallet af deltagere og nationer ved ISMG var frem til slutningen af 1950’erne beskedent, men fra 1960 – hvor der var i alt 400 deltagere fra 23 forskellige nationer – og fremefter udviklede legene sig reelt til at være en parallel til de Olympiske Lege. Bogens første del indeholder også en historisk gennemgang af dannelse af en international idrætsorganisation – ”International Stoke Mandeville Games Foundation” (i dag International Paralympic Comittee) – som over tid inkluderede alle grupper af handicappede: Psykisk udviklingshæmmede, døve, blinde, rygmarvsskadede, spastisk lammede og amputerede). Ligeledes satte ISMGF flere og flere forskellige sportsgrene på legenes og andre mesterskaber og stævners konkurrenceprogram.

OL og PL – to ligeværdige sportsevents

Bogens hoveddel beskriver i kronologisk rækkefølge de Paralympiske Lege fra 1968 til 2018. En periode, hvor Danmark har været repræsenteret ved alle PL, både sommer- og vinterlege. Hvert kapitel indeholder en beskrivelse af værtsbyen og parasportens status, rammer og vilkår i værtsnationen. Et af bogens mest tankevækkende kapitler er ”1980 Arnhem, Holland”, som udpeges til værtsby, idet ”… det allerede i 1978 stod klart at Sovjetunionen ikke ville arrangere legene i 1980, selv om de skulle være værter for OL (1980 i Moskva). Ifølge IPC meddelte Sovjetunionen at man ikke havde handicappede hos dem. Det er jo næppe rigtigt. Sandheden var nok, at man ikke havde tradition, og at man ikke havde handicapvenlige faciliteter, som var velegnede”. Lige så tankevækkende som Sovjetunions ”fravær” af paratleter er det at de Paralympiske Lege først i forbindelse med OL 1988 i Seoul afholdes samme sted, i samme faciliteter og med den samme indkvartering som OL. Korea gjorde det nemlig overfor IOC ved tildeling af OL fem år tidligere at der var tale om to ligeværdige arrangementer, hvor hjælpere og tekniske dommere blev trænet til at kunne håndtere disciplinerne både ved OL og PL. På den måde blev det skabt en ny standard for de Paralympiske Lege, hvilket også ændrede mediernes og mange tv-seernes opfattelse af parasport og ikke mindst forpligtede alle efterfølgende OL-værtsbyer i forhold til PL.

Masser af spændende paratlet-portrætter – også udenfor sportsarenaen

De enkelte kapitler indeholder også beskrivelser af den danske delegation, både atleter, trænere, eksperter, hjælpere og ledere, og de resultater, som Danmark opnåede ved PL. Kapitlerne indeholder tillige spændende portrætter af nogle af de mest fremtrædende danske paratleter, som f.eks. Ingrid Lauridsen, Connie Hansen, John Petersson (i dag formand for Parasport Danmark og bestyrelsesmedlem i den Internationale Paralympiske Komité – IPC), Anne-Mette Bredahl, Henrik Jørgensen (i dag Henrik Woffinden), René Nielsen, Peter Lund Andersen og Daniel Wagner – portrætter, hvor læseren også får indblik i de enkeltes livshistorier udenfor parasporten.

Danmark – bedste nordiske nation ved PL 2020

Parasport er – både elitesport og fysisk aktivitet for handicappede – igennem de seneste årtier blevet mere og mere udbredt overalt på klodens fem kontinenter. Denne udvikling har naturligvis også ændret Danmarks internationale placering på PL’s sportslige ranglister. Danmark opnåede ved de Paralympiske Lege i 1984 med hele 31 guld-, 11 sølv- og 3 bronzemedaljer sin bedste placering nogensinde med en samlet placering som nr. 11 i PL’s nationskonkurrence. PL 1984 havde deltagelse af lidt mere end 2.100 paratleter fra 54 nationer. Til sammenligning kan det nævnes PL 2020 i Tokyo, der på grund af Covid-19 pandemien blev afviklet i september 2021 havde deltagelse af 4.400 paratleter fra 162 nationer. De danske atleter vandt i alt 3 guld-, én sølv- og én bronzemedalje, hvilket gav en placering som nr. 40 i nationskonkurrence – foran vore nordiske naboer fra Norge (nr. 47), Sverige (nr. 50) og Finland (nr. 52). I dag er stærke sportsnationer som f.eks. Kina, USA, Great Britain, Rusland, Australien, Holland, Japan, Italien og Frankrig dominerede på medaljeskamlerne ved de Paralympiske Lege – præcis som ved de Olympiske Lege.

En velfortjent hyldest og en personlig kommentar

”De Paralympiske Lege – set med danske øjne” kan varmt anbefales, idet bogen er fyldt med både fakta, dilemmaer og personlige holdninger. Bogen er – med forfatterens ord – ”en hyldest til alle udøvere, som har været med, og til alle de trænere, ledere, hjælpere, sygeplejerske, fysioterapeuter m.fl., som har bidraget til at skabe rammer og vilkår for, at parasporten har kunnet udvikle sig over tid”. Lad mig blot tilføje en personlig kommentar i forbindelse med Parasport Danmarks 50-års jubilæum: De mest venlige, positive og taknemlige atleter – som Peter, Annika og Jackie – trænere og ledere i dansk eliteidræt har jeg mødt i Parasport Danmark – fortsat god fornøjelse med de næste 50 år.

Du kan få information om

Parasport Danmark: https://parasport.dk/

International Paralympic Committee: https://www.paralympic.org/

Felt