Er sporten klar til at håndtere klimaændringerne?

Spørgsmålet blev stillet med skarphed og præcision af professor Madeleine Orr fra Canada på Play the Game 2024 i Trondheim i starten af februar. Madeleine Orr, som er Ph.D. og forsker på University of Toronto, har i det seneste tiår beskæftiget sig indgående med sammenhængen mellem sport, natur og klimaændringer. Og hendes konklusioner er absolut ikke opløftende – snarere tværtimod.

Sportsøkologi – samspillet mellem natur og sport

Den karismatiske forsker er også en af initiativtagerne til den internationale forskningsgruppe ”The Sport Ecology Group”, som har til formål at indsamle ny viden om sportsøkologi og formidle fakta, udveksle viden og erfaringer mellem sportssektoren og forskere, skabe offentlig opmærksomhed om og interesse for sportsøkologiske emner samt uddele stipendier til unge forskere med sportsøkologi som forskningsfelt. Det var også ”The Sport Ecology Group” som i efteråret 2022 – i samarbejde med ”United Nations Environment Programme” – udgav rapporten: ”Sports for Nature: Setting a Baseline”. Rapporten var det første forsøg på at beskrive de aktuelle udfordringer i relationen mellem sport og natur. Det sker gennem viden, interview og statements fra nøglepersoner i mere end 100 internationale sportsorganisationer og 30 forskellige sportsgrene.

Klimaændringer har alvorlige konsekvenser for udendørs sportsgrene

De primære årsager til globale klimaændringer, forurening og tab af biodiversitet er overforbrug af naturressourcer og ødelæggende produktionsmønstre. Der er i dag et enormt behov for at ændre på disse forhold, såvel globalt, nationalt og lokalt – i alle sektorer overalt på kloden. Det gælder i høj grad også sporten, som fylder rigtig meget i mange menneskers hverdag og liv. Sport er både dybt afhængig af og tæt forbundet med naturen, ikke mindst udendørs sportsgrene som f.eks. fodbold, rugby, golf og skisport. Der er i dag mere end 6.000 skiområder i Europa, Nordamerika og Asien, som årligt benyttes af mere end 400 millioner mennesker. Det vil langt fra være tilfældet om 5, 10 eller 15 år, såfremt vi ikke radikalt ændre vore forbrugsvaner og livsstil. Rapporten anviser også forslag og anbefalinger til konkrete handlinger, som sportsorganisationer – alene eller i samarbejde med arrangører af sportsevent, kommercielle partnere og fans – kan iværksætte konkrete aktiviteter og handlinger til gavn og glæde for både natur og sport.

Mange aflysninger af World Cups i alpint skiløb

De seneste års data og analyser fra forskningsinstitutioner – bl.a. i Tyskland, Frankrig, Schweiz, Østrig, Canada og USA – har éntydigt vist at der er et stort behov for radikale ændringer, hvis vintersportsgrene som alpint skiløb, langrend og biathlon skal ”overleve”, både for topatleter og alle andre som finder glæde og fornøjelse ved vintersport. Den globale opvarmning har bl.a. betydet at mere end halvdelen af tidligere vinter-OL værtsbyer om 25 år ikke vil kunne afholde udendørs ski-konkurrencer. Klimaændringer har betød også at flere World Cup-afdelinger i alpint skiløb i denne vinter blev aflyst eller udsat på grund af alt for høje temperaturer, for lidt og alt for ”blød” sne.

Oversvømmelser på danske fodbold- og golfbaner lurer i horisonten

Enkelte letsindende personer kunne måske fristes til at tro på at klimaændringerne ”kun” vedrører sport i lande med kulde, sne eller høje temperaturer. Det vil imidlertid være en meget naiv holdning. Klimaændringerne vil helt sikkert også påvirke dansk idræt i de kommende år. Det er en faktuel kendsgerning af mængden af nedbør i Danmark er konstant stigende. Det forventes derfor også at vejret bliver mere ekstremt med vådere vintre og somre med kraftigere byger, som kan forårsage oversvømmelser. Det vil helt sikkert også få konsekvenser af aflyste fodboldkampe og begrænset adgang for golfspillere på grund af lukkede baner.

Brug for radikale handlinger …  nu!  

Jeg ser frem til at læse Madeleine Orr’s kommende bog: ”Warning Up – How Climate Change is Changing Sport” (Bloomsbury Publishing, 2024), som udgives om få måneder. Bogen beskriver hvordan klimaændringer allerede i dag påvirker sportsbegivenheder overalt på kloden: Skovbrande under Australien Open og baseballkampe i Californien, aflysninger af World Cup i vintersport i Alperne, masser af golfbaner som synker i havet og meget andet. De største ”ofre” for klimaændringerne er atleter, men millioner af mennesker er også fuldstændig økonomisk afhængig af den giga-industri som global sport har udviklet sig til. Sidst men ikke mindst kommer Madeleine Orr også med en række anbefalinger til hvordan sportsorganisationer, nationer, værtsbyer, kommercielle samarbejdspartnere, politikere og tilskuere kan – og bør – handle aktivt for at afbøde de værste konsekvenser af klimaændringerne.

 

Du kan læse mere om temaet her:

Felt