Alle folkeslag og nationers identitet og selvforståelse er historisk bestemt. Det gælder også for Italien – ”lo Stivale” i Sydeuropa – som først blev dannet som selvstændig nation i 1861. Fra Romerrigets fald i det 6. århundrede og frem til samlingen af det moderne Italien var krige, konflikter og stridigheder mellem en række bystater, kongeriger og fyrstedømmer hverdag det tidligere Romerrige. Det var imidlertid også i denne periode at handelsbyer som Venedig og Firenze blev økonomiske og kulturelle kraftcentre, ikke kun i Europa – også for folkeslag og nationer i Afrika og Asien. Så skal man forstå italienernes forhold til arkitektur, kunst, videnskab, musik og meget andet er de enkelte regioners historie altafgørende. Italienerne er altså ikke ”kun” italienere, de er i endnu høj grad romere, milanesere, napolitanere eller florentinere gennem årtier og århundreder.
Naboer – og især konkurrenter – igennem århundreder
Italien er opdelt i 20 regioner, som er meget forskellige i forhold til befolkningstal, infrastruktur, økonomi, klima, kultur, sprog, mad, vin og meget andet. Blandt de største og rigeste er de to naboregioner: Emila-Romagna med Bologna som hovedstad og Toscana med Firenze som hovedstad. Både Bologna og Firenze blev grundlagt 500-600 f.v.t. og de to byer har altid kæmpet om at være centrum for handel, arkitektur, videnskab, kunst, kultur og igennem de seneste 100 år – også i fodbold.
Bologneserne er især stolte over at Europas første universitet blev grundlagt i Bologna og at der i dag er mere end 80.000 studerende, som i høj grad sætter præg på bylivet. Derudover er den gastronomiske kultur i Bologna anerkendt som en af verdens bedste. Skinker, pølser, oste, olivenolie og pasta findes ikke af bedre kvalitet – hverken efter bologneserne eller min mening.
Florentinerne er især stolte af byens kultur, kunst og arkitektur, som bl.a. har givet det historisk centrum status som UNESCOs verdensarv. En række personer, som har beriget – ikke kun florentinerne og italienerne – men hele verden som f.eks. opfinderen, videnskabsmanden og kunstneren Leonardo da Vinci, billedhuggeren og maleren Michelangelo, politologen Machiavelli og astrofysikeren Galileo Galilei. Alle karismatiske personer, som enten er født i eller har levet i byen igennem en længere periode. Og så dyrkes ikke uden betydning efter min opfattelse den bedste italienske vin – Brunello di Montalcino – lidt syd for Firenze.
Bologna F.C. 1909 – en ”dansker-klub”
Bologna Football Club blev stiftet den 3. oktober 1909 og klubben spillede i de første sæsoner i de regionale divisioner. Men allerede i starten af 1920’erne etablerede Bologna F.C. sig som en af Italiens stærkeste klubber og i mellemkrigstiden vandt klubben 6 nationale mesterskaber. Efter OL 1948, hvor Danmark vandt bronze, skiftede mange danske landsholdsspillere til italiensk fodbold – blandt andet Axel Pilmark, som nåede 274 kampe og to sæsoner som anfører og forsvarsspilleren Ivan Jensen, som nåede 181 kampe i 7 sæsoner. Den meste kendte danske spiller i Bologna F.C. har utvivlsomt været Harald Nielsen – liga-topscorer i 1963-1964, hvor klubben vandt det seneste mesterskab – Il Scudetto. Også i de seneste sæsoner har danske landsholdsspillere, bl.a. Andreas Skov Olsen (2019-2022) og Viktor Kristiansen (2023- ), været tilknyttet klubben med tilnavnet ”Rossoblu” (rød-blå).
A.C.F. Fiorentina – nedtur for Laudrup og succes for Jørgensen
Associazione Calcio Fiorentina blev stiftet i august 1926 og allerede i 1931 fik klubben debut i Serie A – Italiens bedste liga. Og i langt de fleste sæsoner siden har A.C. Fiorentina været placeret i toppen af Serie A. Der er kun fire klubber – F.C. Inter (91), Juventus F.C. (90), A.S. Roma (90) og A.C. Milan (89) – som har spillet flere Serie A-sæsoner end ”I Viola” (85). Klubben har kun vundet to nationale mesterskaber (1955-1956 og 1968-1969) og der har ofte været økonomisk turbulens i og omkring klubben. Helt galt gik det i 2001, hvor klubben blev erklæret konkurs med en gæld på mere end 400 mio. kr. og hermed også nedrykning til Serie C – den tredjebedste række. En økonomisk rekonstruktion, som også ændrede klubbens navn til A.C.F. Fiorentina, bragte imidlertid på rekordtid klubben tilbage til den bedste halvdel af Serie A.
Brian Laudrup blev i sommeren 1992 – efter Danmarks EM-triumf – som den første danske spiller købt af A.C. Fiorentina, men uden efterfølgende sportslig succes. På trods af internationale klassespillere som Laudrup, den tyske midtbanespiller Steffen Effenberg og den argentinske topscorer Gabriel Batistuta måtte klubben efter en miserabel sæson i sommeren 1993 forlade Serie A til stor vrede og frustration for alle florentinere. Langt større sportslig succes i klubben fik aarhusianeren Martin Jørgensen, som i perioden 2004-2010 opnåede 151 kampe på trods af mange skader. I denne sommer skiftede den tidligere OB-målmand Oliver Christensen fra Hertha Berlin til A.F.C. Fiorentina, men endnu har han ikke formået at tilspille sig en plads i startopstillingen.
Tifosi di Calcio – fra vugge til grav
Familien er den mest essentielle institution i det italienske samfund, både kulturelt, økonomisk og socialt. Mange familier har tradition for at samles hver søndag til fælles middag, hvor store som små problemer og udfordringer, glæder og sorger deles med de øvrige familiemedlemmer samt med slægtninge og venner af familien, som er inviteret med til sammenkomsten. Et af de hyppigste emner ved den rituelle søndagsfrokost er fodbold – både generelt, men også specifikt om ”hjerteklubben”. I Italien vil det aldrig ske at familiemedlemmer er tilhængere af forskellige klubber. Nyfødte børn ”arver” tilhørsforholdet til Juventus F.C., A.C. Milan eller S.S.C. Napoli fra deres forældre, hvis forældre også var fan af klubben. Og langt de fleste forbliver loyal og trofast overfor klubben igennem hele livet.
Jeg ser nu frem til – sammen med min gode ven Finn Berggren – og mere end 40.000 tifosi på søndag eftermiddag at opleve kampen mellem ”I Viola” og ”Rossoblu” på Stadio Artemio Franchi i Firenze. Et arvefjende-opgør som handler om langt mere og meget andet end 3 point: ”Forza I Viola” – ”Forza Rossoblu” !
Yderligere information:
- A.C.F. Fiorentina – https://www.acffiorentina.com/en
- Bologna F.C. – https://www.bolognafc.it/en/home-3-2-2-2/
- Lega Serie A – https://www.legaseriea.it/en