Fynboen med passion for verdens hurtigste boldspil

Gensynsglæden var gensidig, da jeg for få uger siden mødtes med Allan Bentsen på hans kontor i Idrættens Hus i Kildegården: Sportens ”epicenter” i domkirkebyen Roskilde. Ansigtet er blevet mere furet og håret er blevet kortere på den 55-årige sportsdirektør, men den fynske dialekt, glimtet i øjet og den veltrænede krop er den samme, som da jeg i starten af 1980’erne første gang mødte den ranglede teenager Allan på Rosengårdsskolen i Odense, hvor bordtennisklubben Triton dannede rammen om Allans vigtigste fritidsinteresse: Bordtennis – verdens hurtigste boldspil.

Altid med familien på sidelinjen

Bordtennis var fællesnævneren for Allans nærmeste familie: Forældrene Musse og Torben, som var frivillige ledere og de to yngre søstre Gitte og Inge, som også var talentfulde ungdomsspillere i Triton, men ikke med Allans træningsflid og passion for spillet. En passion, som stadig i dag motiverer og engagerer Allans daglige indsats i Roskilde Bordtennis, BTK 61 Roskilde, hvor han igennem de seneste 15 år – som spiller, træner, bestyrelsesmedlem og sportsdirektør – har sat sit umiskendelige aftryk på klubben og Roskilde Kommunes status som Team Danmark-kommune.

Ingen DM-titler som ungdomsspiller – men 59 DM-titler som senior

Allan begyndte først at spille bordtennis som 11-årig og det lykkes ham ikke at vinde nogen danske mesterskaber som ungdomsspiller. Til gengæld har han i perioden fra 1988 og frem til i dag vundet ikke færre end 59 DM-titler som senior: 8 i herresingle, 22 i herredouble med 5 forskellige spillere, 13 i mixdouble med 4 forskellige spillere – senest med hustruen Eldijana i sidste weekend – og 16 holdmesterskaber med 4 forskellige klubber: Sisu/MBK, Esbjerg, Hørning og BTK 61. Desuden er det blevet til 8 nationale holdmesterskaber i Sverige og Kroatien. Jeg tror ikke at Allans rekordliste i nationale seniormesterskaber nogensinde vil blive overgået af andre i dansk eliteidræt.

Europamester, verdensmester og OL 2012

Den sympatiske fynbo var fra debuten som 18-årig i 1986 og frem til 2010 et naturligt samlingspunkt på det danske seniorlandshold ved bl.a. 14 Verdensmesterskaber og 13 Europamesterskaber. Allans værdi for landsholdskammerater som Martin Monrad, Finn Tugwell og Michael Maze, både i bordtennishallen og som mental og social mentor på træningslejre og ved internationale mesterskaber, har været helt uvurderlig for dansk bordtennis.

Et af højdepunkterne i Allans karriere – sammen med Tugwell og Maze – er utvivlsomt EM-titlen for hold i 2005, hvor han ved stillingen 2-2 i EM-finalen i Aarhus vandt den altafgørende kamp mod en af verdens bedste defensive spillere – Chen Wei Xing fra Østrig – og dermed sikrede Danmark EM-titlen for første og hidtil eneste gang.

Det er også lykkes for Allan Bentsen at blive verdensmester i aldersklassen 40-49 år, da han i 2010 efter en tæt finalesejr på 3-2 vandt over kineseren Wang Yan Sheng.

Ligeledes var det særdeles velfortjent at Bentsen som 44-årig kvalificerede sig til OL 2012 i London. Det var fantastisk at opleve Allans glæde og engagement ved verdens største sportsbegivenhed, såvel i ExCel som i samværet med de øvrige danske OL-atleter.

Overskud til andre mennesker

Allan er en af de danske topatleter, som altid har vist stort overskud til andre mennesker, både i og udenfor bordtennis. Det kom også til udtryk, da Allan og hans kroatiske hustru Eldijana for få år siden valgte at adoptere Eldijanas søsters to børn – en pige på 9 år og en dreng på 15 år – da søsteren tog livet af sig. De to børn blev først passet af deres mormor i Kroatien, men i dag er hele familien – Eldijana og Allans 13-årige datter Sara og 19-årige søn Nicki, søsterens to børn samt Allans svigermor – samlet i Roskilde. Allan fortæller mig om en meget travl hverdag med masser af fritidsaktiviteter for alle fire børn: ”Det er et stort privilegium at jeg altid har kunnet beskæftiget mig med bordtennis – det elsker jeg. Vi er alle faldet rigtig godt til her i Roskilde. Jeg har sammen med en masse gode mennesker her i byen udviklet en god klub, hvor der er – og skal være – plads til alle. Vi har et stærkt elite- og talentmiljø og vi har opnået flere gode resultater i Champions League. Men for mig er det ligeså så vigtigt at vi arrangerer skoleturneringer for børn og at byens pensionister nyder at komme i klubben. Vi har også startet et projekt for Parkinson-patienter og mennesker, som er blevet ramt af demens. Bordtennis er jo et fantastisk spil, hvor hjerne og motorik hele tiden bliver udfordret: Det kan du godt huske – Michael”.

Passion … for evigt  

Midt i samtalen med Allan, som er en del af min evaluering af en samarbejdsaftale mellem Team Danmark og Roskilde Kommune om talentudvikling, bliver vi afbrudt af en ældre herre, som både Allan og jeg sætter stor pris på: 81-årige Ole Rasmussen, som i 1961 var medstifter af BTK 61 og bestyrelsesmedlem i 28 år, heraf 19 år som formand. Ole er fortsat særdeles aktiv i Roskildes kultur- og sportsliv og han har bl.a. været initiativtager til Roskilde Ældre Motion, som er en af Danmarks største ældreidrætsforeninger.  Ole følger fortsat Roskilde Bordtennis, BTK 61 meget entusiastisk: ”Er 1. holdet klar til kamp på fredag i Hillerød – Allan?” spørger den ene legende. ”Jeg er lidt usikker på et par af de unge, men jeg er klar”, svarer den anden legende. Passionen er helt intakt hos begge legender.

Om få uger skal byrådet i Roskilde Kommune drøfte min evalueringsrapport, som indeholder følgende konklusion om Roskilde Bordtennis, BTK 61: ”Klubben har et optimalt træningscenter, stærke faglige trænerkompetencer og meget gode samarbejdsrelationer til såvel Roskilde Elite- og Talentråd, folkeskoler og ungdomsuddannelser i Roskilde Kommune, øvrige klubber som Bordtennis Danmark”. Mange tak for samtalen – Allan.

Felt