Hjem til Aarhus ad mindernes allé

Debut i Fuglebakken – arbejderklubben på Høgevej

Mine første oplevelser og erfaringer med idræt var i 1963, hvor jeg som 6-årig blev medlem af fodboldklubben ”Fuglebakken” – en arbejderklub i den nordvestlige del af Aarhus. Tre år senere flyttede vi til Fredensvang, hvor AGF’s anlæg igennem en årrække blev mit ”andet hjem”. Min første klub havde jeg dog ”i hjertet” igennem alle barndoms- og ungdomsårene, ikke mindst fordi Fuglebakken i 1970 rykkede op i landets næstbedste række, hvor den året efter var meget tæt på at rykke op i landets bedste række – 1. division. Fuglebakken, der spillede i landets næstbedste række fra 1970 til 1978, var et meget specielt hold med stor lyst og gode evner til at score mål, men også med total mangel på forsvarspil og disciplin. Derfor var cifre som 8-4, 7-2 og 3-6 heller ikke usædvanlig for holdets sejre eller nederlag. Jeg tror ikke Fuglebakken forlod banen én eneste gang i de ni sæsoner i landets næstbedste række uden at der var scoret i begge ender af banen. Der var altid ”fuld valuta for pengene”, når de rød-blå stribede med frisparkseksperten Kristen ”Kesse” Nygaard, hurtigløberen Lars Bastrup eller elegantien Kim Sander – en af mine gode venner, som desværre døde af sklerose i en alder af blot 35 år – underholdt i de relativt få tilskuere, som fulgte holdet på hjemmebane. Undtagelsen af få tilskuere var de drabelige lokalopgør mod AGF i de fem sæsoner, hvor ”borgerskabets klub” mødte ”arbejderklubben fra Høgevej”. Lokalopgørene blev bl.a. i 1971 overværet af flere end 20.000 tilskuere i Aarhus Idrætspark og især står Fuglebakkens sejr på 5-1 i 1976 stadigt klart og tydeligt i mine erindringer. I det hele taget oplevede byens fodboldstolthed – AGF med 4 danske mesterskaber og 5 pokaltitler i perioden 1955 – 1965 – en markant nedtur i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne, hvor klubben tilbragte hele 7 sæsoner i landets næstbedste række. Holdet spillede meget fysisk og tekniske spillere var mere end sjældent at finde i startopstillingen hos AGF i den periode. Først i 1977 vendte AGF tilbage til landets bedste række og med profiler som Troels Rasmussen, John Stampe og Lars Lundkvist oplevede klubben en række gode år frem imod DM-titlen i 1986. For Fuglebakken lykkes det aldrig at komme op i 1. division og efter nedrykning til serie-fodbold i 1980 var ”eventyret” slut.

Søndag eftermiddage i Aarhus Stadionhal

Stort set alle søndag eftermiddage i slutningen af 1960’erne og igennem 1970’erne tilbragte jeg med fodbold i Aarhus Idrætspark – Fuglebakken eller AGF’s hjemmekampe kl. 13.30 – efterfulgt af dobbeltarrangementer i håndbold kl. 15.30 og 16.50 i Aarhus Stadionhal. Danmarks VM-sølv i 1967 blev startskuddet for min interesse for håndbold og KFUM-spillerne Erik Holst, Jørgen Vodsgaard, Iwan Christiansen og Klaus Kaae blev mine ”helte” og forbilleder. Derfor blev Aarhus KFUM også mit favorithold, selv om jeg begyndte at spille håndbold til Viby IF – klubben med Aarhus’ bedste ungdomsafdeling.  I 1960’erne blev Aarhus med rette kaldt ”verdens bedste håndboldby”, bl.a. vandt Aarhus KFUM i 1963 det danske mesterskab med tre andre Aarhus-klubber: AGF, IK Skovbakken og Viby IF på de efterfølgende pladser. Aarhus KFUM genvandt DM-tillen i 1965 og med hele 7 sølvmedaljer i 1960’erne blev Aarhus KFUM kaldt ”den evige to’er” i dansk håndbold. Arvefjenden var HG fra København, der blev danske mestre fem år i træk fra 1966 til 1970, med profiler som Bent Mortensen, Verner Gaard, Carsten Lund, Gert Andersen, Palle ”Vildmand” Nielsen og ikke mindst ”verdens bedste håndboldspiller” Jørgen Petersen. Kampene om ”DM-guldet” mellem HG og Aarhus KFUM i en propfyldt Aarhus Stadionhal står stadig i dag som nogle af mine bedste tilskueroplevelser.

Aarhus KFUM spillede – ligesom Fuglebakken – som jeg husker det i dag altid underholdende. Holdets anfører og strateg, både i forsvar og angreb, var Vodsgaard eller ”Viktor”, som konstant og højlydt kommenterede både holdkammeraternes, modstandernes og især dommernes præstationer. Vodsgaards afløser som ”M’ernes” dirigent blev ”tryllekunstneren” Steffen Holst – en af de største tekniske begavelser, som dansk håndbold har fostret. Aarhus vandt DM-guld igen i 1974, men antallet af medaljer til Aarhus KFUM igennem 1970’erne var desværre meget beskedent. Først i begyndelsen af 1980’erne fik aarhusianske klubber igen en storhedstid med danske mesterskaber til Aarhus KFUM i 1980 og 1983 og IK Skovbakken i 1982 med min idrætslærer fra Viby Skole – Hans Chr. Nielsen – på trænerbænken. Efterfølgende har Aarhus – heller ikke med fusionen ”Aarhus Håndbold”, der blev stiftet af AGF, Brabrand IF, VRI og Aarhus KFUM ved årtusindskiftet – blot været i nærheden til fortidens resultater.

Alt er forandret – undtagen min passion for “topsport” i Aarhus 

Alt er næsten forandret siden jeg forlod Aarhus for fire årtier siden: Fuglebakken og Aarhus KFUM er fusioneret med Hasle Boldklub, hvis bedste fodboldhold spiller i Jyllandsserien og håndboldholdet er en del af Aarhus Håndbold. AGF er i dag primært et aktieselskab med nyt ”klubhus”, der indeholder særskilte omklædningsrum til de enkelte hold. Byens fodboldstolthed – og ikke mindste deres fans, som altid er særdeles optimistiske før sæsonstart – udfordres hverken af Brabrand IF, Aarhus Fremad eller fusionsklubben VSK (Vejlby IK og IK Skovbakken), der alle spiller i landets tredje bedste række. Aarhus Håndbold har (endnu) ikke formået at udfordre landets bedste håndboldklubber: Aalborg Håndbold, GOG, Skjern Håndbold og BSV – på trods et meget stort antal landsholdsspillere er bosat i Aarhus. Alligevel vil jeg om få dage igen gå ud af Stadion Allé mod det smukkeste beliggende idrætsanlæg i Danmark: ”Ceres Park & Arena” i Marselisskoven. ”De hvii … e fra Fredensvang”, som aarhusianerne enten elsker eller hader, møder et af de nye storhold i dansk fodbold: FCM, der er ejet af en engelsk rigmand. Før kampstart vil jeg lytte til Thomas Helmigs ”Malaga” og Gnags’ ”Lav sol over Aarhus”, der vil give mig minder om fortidens bedrifter og fremtidens drømme, både i og udenfor sportens verden. Og om få uger vil jeg også igen gå til ”top-håndbold”, når Aarhus Håndbold spiller ”lokalopgør” mod BSV eller Skanderborg Håndbold. Fuglebakken og Aarhus KFUM er fortid: Det er på tide at finde nye favorithold for en ”gammel” Aarhus-dreng, som elsker ”topsport” – især i Aarhus.

Felt