Hvor står de nordiske lande sportsligt et år før OL 2020?

Svenske atleter og landshold vandt hele 16 VM-medaljer i 2019

Sverige har i dag sikret sig kvalifikation til OL 2020 i 13 sportsgrene: Atletik, bordtennis, brydning, bueskydning, cykling (landevej), fodbold (kvinder), gymnastik (redskab), judo, kajak, ridning (dressur, military og spring), sejlsport, skydning og svømning. Derudover har Sverige også rigtig gode chancer for at kvalificere sig i håndbold, både for kvinder og mænd, golf og taekwondo i de kommende kvalifikationsturneringer eller via verdensranglisten. Derimod er der intet som tyder på at Sverige kvalificerer sig til de nye sportsgrene på det olympiske program: Baseball (mænd), softball (kvinder), klatring, karate, skateboard og surfing. Sverige har altid haft tradition for at kvalificere sig i mange sportsgrene, men efter min opfattelse får Sverige meget svært ved at kvalificere sig i 22 forskellige sportsgrene, hvilket var tilfældet ved OL 2016, hvor Sverige vandt 11 medaljer i 7 forskellige sportsgrene. Svenske atleter og hold har imidlertid i de seneste år opnået rigtig mange gode VM-resultater i olympiske discipliner. Blandt andet vandt Sverige ikke mindre end 16 VM-medaljer i olympiske discipliner i 2019 og top 8-placeringspoints ved VM har også været større i de seneste år end i årene forud for OL 2016. Sverige står altså stærkt forud for OL 2020 med de største medaljekandidater i atletik ved den kun 21-årige stangspringer Armand Duplantis, der vandt VM-sølv i 2019 og for få måneder siden satte ny verdensrekord med et spring på 6,18 meter. Også diskoskasteren Daniel Ståhl, der vandt VM-sølv i 2017 og blev verdensmester i 2019, er en stærk medaljekandidat i Tokyo. Størst medaljefavorit er efter min mening imidlertid den 26-årige svømmestjerne Sarah Sjöström, der vandt hele 3 medaljer ved OL 2016 og ikke mindre end 4 medaljer i olympiske discipliner ved VM 2019. Også i sportsgrene som brydning, golf, ridning, sejlsport, skydning og fodbold for kvinder har Sverige efter min opfattelse realistiske medaljechancer ved OL 2020.

Danmark er meget langt fra niveauet før OL 2016

Danmark var bedste nordiske nation ved OL 2016, hvor det blev til i alt 15 medaljer i 9 forskellige sportsgrene – et af de historisk bedste danske OL-resultater nogensinde. Danmark har i dag sikret sig kvalifikation til OL 2020 i 12 sportsgrene: Atletik, bordtennis, brydning, bueskydning, cykling (landevej og bane), håndbold (mænd), kajak, ridning (dressur, spring og military), roning, sejlsport, skydning og svømning. Derudover har Danmark rigtig gode chancer for at kvalificere atleter i badminton og golf via ranglisteplaceringer, således at antallet af sportsgrene med dansk deltagelse ved OL 2020 kommer meget tæt på 15, som var antallet ved OL 2016. Danske atleter og hold viste gode VM-resultater i 2019 i olympiske discipliner, hvor det blev til i alt 12 medaljer og ikke mindre end tre af guld: Mads Pedersen i cykling (landevej), Anne-Marie Rindum i sejlsport (Laser Radial) og håndbold for mænd. Både Rindom, der vandt OL-bronze i 2016 og håndbold-herrerne, der er forsvarende OL-mestre, er efter min opfattelse medaljekandidater i Tokyo. Største danske medaljefavoritter er efter min opfattelse imidlertid 4 km-holdet i banecykling, som i februar 2020 blev suveræne verdensmestre og samtidig satte ny verdensrekord med tiden 3 minutter og 46,203 sekunder. Også Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv i parløb har vist verdensklasse igennem de seneste år og de to rutinerede ryttere er et rigtig godt bud på dansk OL-guld i Tokyo. Foruden banecykling, sejlsport og håndbold må også badminton med Viktor Axelsen og Anders Antonsen i herresingle samt kajak med Emma Åstrand Jørgensen i K1 200 tildeles realistiske medaljechancer ved OL 2021. Modsat Sverige og Norge har Danmark opnået markant færre medaljer og top 8-placeringspoints ved VM i de seneste tre år end i sammen periode forud for OL 2016. Derfor bliver det efter min opfattelse mere end vanskeligt at komme bare i nærheden af 15 medaljer ved OL 2020.

Norske atleter og landshold har vist meget markant fremgang i de seneste 3 år

Norge har opnået mange rigtige gode VM-resultater, både i forhold til medaljer og top 8-placeringspoints, i de seneste år. Og alt tyder på at Norge vinder væsentligt flere medaljer og får langt flere top 8-placeringspoints ved OL 2021 end ved både OL 2012 og OL 2016, som begge var meget skuffende for en af verdens bedste sportsnationer. Norge har i dag sikret sig kvalifikation til OL 2020 i 8 sportsgrene: Atletik, cykling (landevej og bane), gymnastik (redskab), ridning (dressur og spring), roning, sejlsport, skydning og svømning. Derudover har Norge rigtig gode chancer for at kvalificere sig til den olympiske håndboldturnering, både for kvinder og mænd. Og begge hold må også efter min opfattelse anses for at være realistiske medaljekandidater. Især Norges håndboldlandshold for kvinder har opnået imponerende resultater ved de seneste tre olympiske lege i form af to guld- og en bronzemedalje. Blandt de største medaljekandidater bør også nævnes 400 meter hækkeløberen Karsten Warholm, som blev verdensmester på distancen i både 2017 og 2019, svømmeren Henrik Christiansen, som vandt VM-sølv på 800 fri i 2019 og singlesculleren Kjetil Borch, som vandt VM-guld i 2018 og VM-bronze 2019. Blandt Borchs konkurrenter til en OL-medalje er færingen Sverri Nielsen, som har vist imponerede fremgang i de seneste år.

Finland kan få svært ved at undgå sportslig OL-fiasko 

Finland har i modsætning til Norge vundet meget få VM-medaljer og opnået få top 8-placeringspoints i de seneste år. Blandt andet vandt finske atleter og hold kun en enkelt VM-medaljer i olympiske discipliner i 2019. Og meget tyder på at Finland kan få vanskeligt ved at forbedre nationens dårligste sommer-OL nogensinde, nemlig OL 2016 i Rio hvor det kun blev til en enkelt bronzemedalje. Finland har i dag kun sikret sig kvalifikation til OL 2021 i 6 sportsgrene: Atletik, cykling (landevej), ridning (dressur), sejlsport, skydning og svømning. Derudover har Finland gode chancer for at kvalificere atleter i kampsport som boksning, brydning, taekwondo og judo samt vægtløftning og golf. Jeg tror imidlertid ikke at Finland kommer i nærheden af repræsentation i 16 sportsgrene, hvilket var tilfældet i Rio. Størst medaljechancer blandt de finske atleter har efter min opfattelse bryderen Petra Olli, som tidligere har vundet VM-guld og sejleren Tuula Tenkanen i Laser Radial samt Lizzie Armanto, der er født og opvokset i USA, i den nye olympiske sportsgren – skateboard.

Island har ingen medaljekandidater, men opnår formentlig kvalifikation i 5 sportsgrene

Island har igennem tiderne vundet fire olympiske medaljer, senest sølvmedalje i mændene håndboldturnering ved OL 2008. Nationen med kun 300.000 indbyggere har imidlertid ofte været repræsenteret af atleter og hold i forskellige sportsgrene, senest ved OL 2016 i følgende: Atletik, gymnastik, judo og svømning. På nuværende tidspunkt har Island kun kvalificeret svømmeren Anton Sveinn McKee (200 m bryst), men mon ikke at det lykkes at opnå kvalifikation i en eller to sportsgrene mere i løbet af de næste 11 måneder.

Der kan naturligvis ske meget i løbet af det kommende år. Nogle atleter og hold kan opnå stor fremgang, mens andre kan få svært ved at bevare deres nuværende niveau – eller blive ”overhalet” af konkurrenter for andre nationer. Overordnet set er der dog grund til optimisme for de nordiske nationer – ikke mindst Sverige og Norge – mens Danmark, Finland og Island kan få svært ved at opnå resultater som ved OL 2016.

Du kan få yderligere informationer om de enkelte landes resultater og OL-kvalifikationer på følgende websites:

Felt