Kampen om DM-guldet: FCK vs. FCM … også i de kommende år

Tæt sammenhæng mellem lønkroner og sportslige resultater

Analyser fra både international og dansk fodbold har igennem de seneste tiår vist at der er en klar sammenhæng mellem lønkroner til spillere og sportslige resultater. Idrættens Analyseinstitut har bl.a. vist at superligaklubbernes personaleomkostninger kan forklare mere end 4/5 af sportslige resultater siden årtusindskiftet. Konklusionen er at de klubber, der over tid kan opretholde det højeste lønbudget til spillere, trænere, sundhedsstab og administration, alt andet lige vinder mest. Det er dog langt fra alle superligaklubber, som har været lige dygtige og effektive i forvaltning af deres økonomiske ressourcer. Nogle klubber, som f.eks. FCN, FCM og Hobro IK, har sportsligt overpræsteret markant, mens andre klubber som f.eks. Brøndby IF, OB, AGF og AaB har underpræsteret stort sportsligt igennem de seneste fem sæsoner.

PARKEN Sport & Entertainment A/S er meget andet end FCK

Der er i dag kun to kandidater til DM-guldet 2019-2020:  FC Midtjylland og FC København. FCK har igennem de seneste 20 sæsoner været helt suveræn i dansk klubfodbold med i alt 12 DM-titler og kun én sæson (2017-2018) har klubben ikke vundet medaljer. FCK er også den eneste danske klub med succes i international fodbold med gentagne deltagelse i både Champion League- og Europa League-gruppespil siden årtusindskiftet. Det er tv-indtægter fra disse turneringer og ikke mindst PARKEN Sport & Entertainment A/S’ ”side-business” i form af feriecentrene ”Lalandia”, som har skabt økonomiske ressourcer til spillerindkøb – og hermed også lønomkostninger – som ligger et pænt stykke over de nærmeste konkurrenter. Ud fra de økonomiske ressourcer, som er til rådighed for klubbens sportslige ledelse, har FCK’s resultater i Superligaen i de seneste 5 år imidlertid ikke været imponerede – snarere tværtimod. Det er ganske vist blevet til 3 DM-titler, men vinder FCM dette års mesterskab, hvilket efter min opfattelse er mest sandsynligt, har FCK faktisk underpræsenteret sportsligt i Superligaen i forhold til klubbens økonomiske ressourcer. Derimod har FCM overpræsteret i Superligaen siden rigmanden Matthew Benham, der også ejer af den engelske Championship-klub Brentford, i 2014 opkøbte hovedparten af FCM’s aktier i forbindelse med en truende konkurs. ”Ulvene fra Heden” vandt året efter klubbens første mesterskab, som blev genvundet i sæson 2017-2018. Og i dag er klubben efter min mening også storfavorit til at vinde klubbens tredje mesterskab og hermed femte DM-medalje på bare 6 sæsoner. Derudover har klubbens også overpræsteret på transfermarkedet med salg af spillere som Pione Sisto, Aleksander Sørloth og Paul Onuachu. Talentudvikling på klubbens akademi har igennem hele FCM’s historie været en af klubbens kerneydelser. Og dette med meget stor succes, idet akademiet har bl.a. udviklet spillere som Simon Kjær, Winston Reid og Erik Sviatchenko.

FC Nordsjælland er klart bedst til at købe, udvikle og sælge spillere 

Også FC Nordsjælland har været særdeles dygtige til at udvikle talenter via Superligaen til salg til udenlandske klubber. Klubben blev i 2015 opkøbt af en investorgruppe – ”The Pathway Group Limited” – med bl.a. Tom Vernon, som tidligere havde startet i fodbold-akademiet ”Right to Dream” i Ghana. Formålet med samarbejdet er at FCN skal være selvforsynende med spillere fra FCN’s samarbejdsklubber i lokalområdet og ikke mindst unge spillere fra Afrika, som skal bruge Superligaen som springbræt til en karriere i de største europæiske ligaer. Det er i høj grad lykkes, idet FCN netop er tildelt topkarakter – ”højeste internationale klasse – i DBU’s licenssystem. Klubben har – i lighed med FCM – har tjent rigtig mange penge i de seneste år – mere end 250 mio. kr. – på transferindtægter, bl.a. på spillere som Emre Mor, Mathias Jensen, Andreas Skov Olsen og Mikkel Damsgaard. Transferindtægterne i både FCN og FCM har også ”udlignet” betydelige driftsunderskud i de to klubbens regnskaber. Samtidig er det imponerede at FCN hver sæson har kvalificeret sig til top-6 og hermed medaljeslutspillet. Det tror jeg også bliver tilfældet i denne sæson, hvor FCN er min favorit til bronzemedaljerne.

“Traditionsklubber” underpræsenterer, både på banen og i regnskaberne 

Der er imidlertid også superligaklubber som f.eks. Brøndby IF, OB, AGF og AaB, som resultatmæssigt har underpræsenteret i de seneste 5 sæsoner i forhold til klubbernes økonomiske ressourcer. Årsagerne til dette faktum er mangfoldige og komplekse: “Dårlige” køb og salg af danske – og især udenlandske – spillere, manglende kvalitet og kontinuitet blandt spillere, trænere, sportsdirektører og bestyrelse, svag talentudviklingsstrategi, vigende tilskuer- og sponsorinteresse og meget, meget andet.  Især Brøndby IF har både sportsligt og økonomisk været en rigtig dårlig forretning. Det er alene astronomiske økonomiske ”donationer” på 50-80 mio. kr. årligt fra hovedaktionæren Jan Bech Andersen, som har holdt klubben ”oven vande”. Lønomkostninger har været tårnhøje sammenlignet med de fleste andre superligaklubber og det seneste tiår har klubben fra Vestegnen været uden DM-titler og ”kun” vundet 2 sølv- og 3 bronzemedaljer. Også andre traditionsklubber i dansk fodbold som AGF, OB og AaB har haft det særdeles vanskeligt resultatmæssigt i de seneste år. Den fynske fodboldstolthed OB er allerede med to resterende kampe i grundspillet uden chance for kvalifikation til kampen om medaljer. På trods af et af ligaens højeste budget er det kun lykkes OB at kvalificere sig én gang blandt landets 6 bedste hold i de seneste 5 sæsoner. Resultatmæssigt er det kun AGF, som har præsteret dårligere i samme periode. ”De hviie fra Fredensvang” overraskende imidlertid alt og alle med en imponerede halvsæson i efteråret 2019, hvor holdet sluttede på en flot 3. plads. AGF’s start på foråret 2020 var – bl.a. uafgjort mod Hobro på hjemmebane og nederlag til Silkeborg – alt andet end prangende. Blot uafgjort i den udsatte kamp mod Randers FC, vil dog sikre AGF en plads i top-6, hvilket ikke er sket i de seneste 8 sæsoner. ”En svale gør dog ingen sommer”, så AGF bør – efter min opfattelse – fremadrettet ud fra klubbens økonomiske ressourcer kvalificere sig til medaljeslutspillet mindst 3 ud af 4 sæsoner. Samme forventning bør stilles til Nordjyllands fodboldstolthed – AaB – som efter danske mesterskaber i 2008 og 2012, har haft meget svært ved at opnå resultatmæssig stabilitet. Klubben er uden DM-medaljer i de seneste fem sæsoner og kampen om den sidste plads i medaljespillet kan meget vel tilfalde Randers FC – på bekostning af AaB. Randers FC, som faktisk er en af de klubber, som ud fra en relativ beskeden økonomi, har vist stor sportslig stabilitet som superligaklub over en længere årrække.

Esbjerg fB, Silkeborg IF og Hobro IK ligner tre nedrykker 

Måske venter de største dramaer i superligaen 2019-2020 i nedrykningspillet, hvor hele 3 klubber bliver ”sorteper”. Blandt kandidater til nedrykning er Hobro IK, der faktisk har overpræsteret markant sportsligt med de seneste 6 sæsoner, hvor klubben har haft det suverænt laveste budget af samtlige superligaklubber. Klubbens lønomkostninger udgør i denne sæson kun 1/10 af klubber som FCK, Brøndby IF og FCM. Jeg tror imidlertid ikke at Hobro IK – og Silkeborg IF – undgår nedrykning i denne sæson. Og så skal endnu en traditionsklub – Esbjerg fB – vise langt bedre spil i de resterende kampe for at undgå den sidste nedrykningsplads. Konsekvenserne for alle tre nedrykkere bliver et indtægtstab – primært i form af tv-penge og sponsorater – på 30—40 mio. kr. Den viden er også kendt i klubber som AC Horsens og SønderjyskE, som også kan komme i fare for nedrykning.

Ud fra den økonomiske udvikling, både i dansk og international fodbold, tyder alt på at meget få ligaklubber i de kommende sæsoner bliver rigere og rigere, mens de ”fattige” klubber får mere og mere vanskeligt ved – resultatmæssigt over en hel sæson – at overraske og udfordre de mest pengestærke konkurrenter. Derfor tror jeg også at kampen om DM-guldet i de kommende år alene bliver et anliggende mellem FCK og FCM. Så må resten af superligaklubberne kæmpe om bronzemedaljerne eller …. nedrykning.

Du kan få yderligere information om økonomi i danske superligaklubber og internationale topklubber på følgende website:

Felt