Kapital og kompetencer: Vejen til mesterskaber og medaljer

Kapital og kompetencer, både og uden for banen, er de to altafgørende faktorer for at vinde mesterskaber og medaljer i professionel sport. Analyser af dansk og international fodbold har vist at der i de seneste årtier er éntydig sammenhæng mellem de enkelte klubbers sportslige resultater og økonomi – altså evnen og viljen til at tiltrække og fastholde dygtige spillere, cheftræner, sportschef, assistenttrænere, sundhedsstab og administrative medarbejdere. Det er imidlertid langt fra alle professionelle klubber, som er lige dygtige og effektive i forvaltning af deres økonomiske ressourcer – heller ikke i den danske Superliga. Om få dage starter en ny sæson og optimismen er stor i samtlige 12 klubber. Men allerede inden den første kamp er spillet tyder alt på at mesterskabet 2022/2023 (igen) vindes af enten FC København (FCK) eller FC Midtjylland (FCM) med de klart største udgifter til spillere, trænere, eksperter og administration.

FCK har haft stor europæisk succes over to årtier

FCK har siden årtusindskiftet været helt suveræn i dansk klubfodbold med i alt 13 DM-titler, 6 pokaltitler og kun én enkelt sæson (2017-2018) har klubben ikke vundet medaljer. Derudover er FCK også den eneste danske klub med succes i europæisk klubfodbold med gentagne gruppespil i Champions League (CL) og Europa League (EL). Det sker også i det kommende efterår, hvor klubben allerede nu er sikker på gruppespil enten i CL eller EL og hermed nettoindtægter på 60-100 mio. kr. FCK’s europæiske succes afspejler sig også på UEFA’s klubranking, hvor klubben pt. er placeret som nr. 41 – foran topklubber som f.eks. AC Milan, Feyenoord og Valencia CF. Det anslås at FCK’s nuværende årlige udgift til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers udgør 170 mio. kr. De seneste 5 sæsoner har FCK vundet 2 DM-titler og 2 sølvmedaljer. Og samtidigt har klubben opnået indtægter på mere ½ milliard kr. ved salg af spillere som Mohamed Daramy (AFC Ajax), Jonas Wind (VfL Wolfsburg), Robin Olsen (AS Roma), Robert Skov (TSG 1899 Hoffenheim) og Jens Stage (Werder Bremen).

FCM har haft de bedste Superliga-resultater i de seneste 5 sæsoner

FCM har haft bedre sportslige resultater end FCK i Superligaens seneste 5 sæsoner på trods af en mindre årlig udgift – 12o mio. kr. – til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers. 3 danske mesterskaber, 2 sølvmedaljer og 2 pokaltitler på 5 år er meget imponerende, men den ambitiøse klub fra ”Heden” mangler et afgørende gennembrud i europæisk klubfodbold. FCM indtager pt. en placering som nr. 87 på UEFA’s klubranking – meget langt fra målsætningen om top-50 inden 2025. Om få uger har FCM igen chancen for at kvalificere sig til CL- eller EL-gruppespil, men vejen er både lang og meget vanskelig.

Brøndby er – sportsligt og økonomisk – tilbage på sporet

Brøndby kæmpede igennem en længere årrække med meget dårlige sportslige resultater og dårlig økonomi, som alene blev finansieret af økonomiske ”donationer” på 50-80 mio. kr. årligt fra hovedaktionæren Jan Bech Andersen. De seneste 5 sæsoner har Brøndby imidlertid ikke været dårligere placeret end nr. 4 og ikke mindst DM-titlen i 2020/2021 og sølvmedaljen i 2017/2018 har placeret klubben fra Vestegnen stabilt som Danmarks 3. bedste klub med 65 mio. kr. i årlige udgifter til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers. Et beløb, som ”kun” er ca. ½ af FCM’s og lidt mere end 1/3 af FCK’s tilsvarende omkostninger. Brøndby har også i de seneste år revideret deres sportslige strategi, således udviklingen af unge talenter via klubbens akademi er blevet opprioriteret frem for køb af ”ældre” udenlandske spillere fra ”2. eller 3. hylde”. Salget af 21-årige Jesper Lindstrøm sidste sommer til EL-vinderen Eintracht Frankfurt for mere end 50 mio. kr. varsler forhåbentlig nye og bedre tider for Brøndbys økonomiske strategi.

FCN er ekstremt dygtige til at udvikle og sælge unge spillere

Flere danske superligaklubber har i de seneste år i høj grad rettet blikket mod FC Nordsjælland (FCN), som efter min opfattelse har klaret sig bedst sportsligt i de seneste sæsoner ud fra klubbens økonomiske vilkår. FCN har med undtagelse af sidste sæson været placeret stabilt i top-6 med årlige omkostninger til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers på 35 mio. kr. Derudover har klubben – igennem akademiet ”Right to Dream” – haft meget stor succes med salg af unge spillere, som landsholdsspillerne Mathias Jensen (Brentford F.C.), Andreas Skov Olsen (Club Brugge KV) og Mikkel Damsgaard (U.C. Sampdoria) samt udenlandske profiler som Emre Mor (Borussia Dortmund) og Kamaldeen Sulemana (Stade Rennais F.C.) – dvs. samlede transferindtægter, som formentligt er større end FCK’s ½ milliard kr. i de seneste 5 år.

AGF har forbedret økonomi – men fortsat dårlige sportslige resultater

AGF har igennem de seneste år gennemgået en økonomisk turnaround med markante reduktioner af klubbens omkostninger og fordobling af sponsorindtægter fra 40 mio. til 70 mio. kr.Det anslås at AGF i dag med 65 mio. kr. har Superligaens 4. største årlige udgift til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers. Men desværre er kun lykkes AGF fra landets næststørste by at kvalificere sig til top-6 slutspillet 2 gange i de seneste 5 sæsoner. Bronzemedaljen i 2019/2020 – AGF’s første medalje i 23 år – skabte stor optimisme blandt AGF’s ledelse, sponsorer og fans, men 4 points i nedrykningsspillets 10 kampe i foråret 2022 bragte klubben meget tæt på den fjerde nedrykning fra Superligaen siden årtusindskiftet. En ny cheftræner – den rutinerede tysker Uwe Rösler – skal nu udvikle en ny spillestil og sammensætte et kompetent hold. Det sker efter min opfattelse ikke uden køb af mange, nye spillere i de kommende transfervinduer.

AaB og OB underpræsterer markant ud fra klubbernes økonomi

Også stolte traditionsklubber som AaB og OB fra Danmarks 3. og 4. største byer har – i lighed med AGF – underpræsteret markant i de seneste sæsoner ud fra deres økonomiske årlige omkostninger på henh. 44 og 40 mio. kr. til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers. På trods af gode resultater af klubbens ungdomshold (U17 og U19) er det kun lykkes OB at kvalificere sig én gang (sæson 2018/2019) blandt landets 6 bedste hold i de seneste 5 sæsoner. Nordjyllands fodboldstolthed – AaB – har kun opnået marginalt bedre sportslige resultater end OB med tre placeringer som nr. 5 i de seneste fem sæsoner.

Silkeborg og Viborg FF – gode resultater med beskedne omkostninger

Sidste sæsons helt store positive overraskelser var de to oprykkere: Silkeborg IF, som vandt bronzemedaljer med stærkt pasningsspil og Viborg FF, som bl.a. kvalificerede sig til europæisk klubfodbold (Conference League). De to klubbers sportslige resultater var især imponerede set i lyset af meget beskedne årlige omkostninger til løn og bonus til spillere og trænere, sign-on-fees og afskrivninger på transfers på henh. 23 og 18 mio. kr. – eller kun 10-15 % af FCK’s og mindre end ½ af AGF’s tilsvarende omkostninger. Sæson nr. 2 efter en oprykning er altid vanskelig, så det bliver meget spændende om SIF og VFF kan opnå samme sportslig succes i den kommende sæson, hvor mange af de to klubbers dygtigste spillere er blevet attraktive ”salgsobjekter” for både danske og udenlandske klubber.

Penge vil betyde (endnu) mere for resultater fremover

Alt tyder på at kapital vil få endnu større betydning for sportslige resultater i dansk og international klubfodbold i de kommende år. Men kompetencer – eller måske mere præcist – mangel på kompetencer i form af svag talentudvikling, dårlige køb og salg af danske og udenlandske spillere, manglende kvalitet og kontinuitet blandt spillere, trænere, sportsdirektører, bestyrelse og ejere, skiftende spilkoncept, elendig kommunikation, vigende tilskuer- og sponsorinteresse og meget, meget andet vil også fremover – heldigvis – ha’ indflydelse på en af sportens vigtigste DNA’er – det uforudsigelige resultat.

Du kan få yderligere information om økonomi i danske superligaklubber og internationale topklubber på følgende website:

Felt