Sportsåret 2019: Historisk VM-guld og få top 8-placeringer

VM-guld i håndbold, landevejscykling og sejlsport 

Foruden Danmarks historiske VM-guld i herrehåndbold blev der glædeligvis også leveret andre sportslige præstationer i absolut verdensklasse af danske atleter og hold i 2019. Den kun 23-årige cykelrytter Mads Pedersen blev på regnvåde og vindblæste veje i Yorkshire den første danske verdensmester for mandlige professionelle i landevejscykling og sejleren Anne-Marie Rindom vandt både VM og EM i Laser Radial – en fantastisk præstation, som også gav genlyd i international sejlsport. Den sympatiske idrætsstuderende fra Aarhus blev da også på grund af resultaterne – som den første danske nogensinde – kåret som ”Rolex World Sailor of the Year 2019” af ”World Sailing”.

Danske atleter og hold har i 2019 vundet i alt 12 VM-medaljer i olympiske discipliner. hvilket er meget positivt. Cykling har været bedst med 4 VM-medaljer. Foruden Mads Pedersen imponerede VM-guld, vandt Lasse Norman Hansen og Casper Folsach VM-sølv i parløb (banecykling), mens 4 km-holdet i forfølgelsesløb (banecykling) samt Julie Leth og Amalie Dideriksen (banecykling) vandt VM-bronze. Cykling, især bane og landevej, har været klart den sportsgren i dansk eliteidræt, som har haft størst sportslig fremgang igennem de seneste år. Og det er især meget imponerende at rekruttering og udvikling af verdensklasseryttere sker ud fra et yderst begrænset antal ungdomsryttere. Sejlsport har også haft et rigtig godt år med 3 VM-medaljer i olympiske discipliner. Foruden Anne Marie Rindoms VM-guld, vandt Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck VM-sølv i Nacra 17, mens Ida Maria Baad og Marie Thusgaard vandt VM-bronze i Auckland på New Zealand. Cykling og sejlsport har med andre ord vundet mere end halvdelen af de danske VM-medaljer i 2019. De øvrige 5 VM-medaljer i 2019 er fordelt på 3 sportsgrene: Roning, badminton og kajak. Sverri S. Nielsen (roning) vandt VM-sølv i singlesculler, ligesom Anders Antonsen (badminton) gjorde det i herresingle (badminton). Endelig vandt Emma Aastrand Jørgensen (kajak) i K1 200 meter og W4- med Christina Juhl Johansen, Lærke Berg Rasmussen, Frida Sanggaard Nielsen og Ida Gørtz Jacobsen (roning) VM-bronze.

Færre atleter og hold er med i kampen om VM-medaljer

Antallet af VM-medaljer i olympiske discipliner er – sammen med antallet og værdien af top 8-placeringer ved VM eller på verdensranglisten – de bedste parametre for dansk eliteidræts internationale niveau. Det er vanskeligt at sammenligne resultaterne i de enkelte år, idet antallet og karakteren af internationale mesterskaber er forskellig fra år til år. Det giver imidlertid god mening at sammenligne resultaterne i 2019 og 2015, altså det sidste år inden OL. Antallet af VM-medaljer i olympiske discipliner er i 2019 lidt højere end i 2015, hvor det blev til 11 VM-medaljer, fordelt på svømning (3), badminton (2), sejlsport (2), brydning (1), cykling (1), kajak (1) og roning (1). Derimod er antallet og værdien af top 8-placeringer i 2019 er dårligere end i 2015. Danske atleter og hold har i år kun opnået 21 top 8-placeringer ved VM mod 27 i 2015. Ligeledes har danske atleter og hold kun opnået 112 placeringspoints i olympiske discipliner mod 133 placeringspoints i 2015.

Danmark taber terræn på internationale ranglister 

Det vil være forbundet med stor risici at vurdere chancerne for dansk succes ved OL 2020 alene ud fra antallet af VM-medaljer i 2019. Det er nemlig et faktum at dansk eliteidræt i de seneste tre år har haft et markant faldende resultatniveau. Danmark har i perioden 2017-2019 opnået markant dårligere VM-resultater end i den sammenlignende periode 2013-2015. Antallet af VM-medaljer har i 2017-2019 været 25 (medaljepoints: 43) mod 31 (medaljepoints: 55) i 2013-2015, mens det samlede antal top 8-placeringspoints har i 2017-2019 været 349 mod 409 i 2013-2015 – dvs. et fald på 15-20 %. Det faldende resultatniveau er også gældende i ikke-olympiske sportsgrene, som f.eks. orienteringsløb, speedway, sportsdans og bowling. Den negative udvikling kan også aflæses på ”Greatest Sporting Nation-ranglisten” (https://www.greatestsportingnation.com/), som registrerer internationale resultater i 98 olympiske og ikke-olympiske discipliner, hvor Danmark således er faldet fra en samlet placering som nr. 26 i 2013-2015 til nr. 34 i 2017-2019 på ranglisten over samtlige nationer og fra nr. 9 i 2013-2015 til nr. 14 på ranglisten pr. indbygger – efter nationer som bl.a. Bahrain, Estland, Kroatien, Serbien og Finland.

Grund til behersket OL-optimisme – efter svage VM-resultater i 2017 og 2018  

På baggrund af de seneste års VM-resultater vil en realistisk målsætning for OL 2020 efter min opfattelse være 10 medaljer. De mest oplagte medaljekandidater er efter min mening banecykling – både parløb og omnium for kvinder og mænd samt 4 km-holdforfølgelsesløb. Derudover må Anne-Marie Rindom samt Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck (sejlsport), Emma Aastrand Jørgensen (kajak), Viktor Axelsen og Anders Antonsen (badminton), firer uden styrmand og Sverri Nielsen (roning) og ikke mindst herrelandsholdet i håndbold anses for at være gode bud på danske OL-medaljer i Tokyo.  På nuværende tidspunkt ser jeg ikke danske OL-medaljechancer i hverken atletik eller brydning: To sportsgrene, hvor danske atleter vandt to OL-sølvmedaljer for 4 år siden. Der er naturligvis flere forklaringer på dansk eliteidræts markante dårligere resultater i de seneste 3 år end tidligere. Sportsgrene som f.eks. svømning, badminton, roning, skydning, orienteringsløb, sportsdans, speedway og bowling, som traditionelt har vundet mange internationale medaljer til VM og EM, har tilsyneladende ikke formået at sikre en stærk ”fødekæde” af atleter og hold på højeste internationale niveau. Og så har Team Danmarks støttekoncept 2017-2020 været alt for visionsløst og mangelfuldt til at udvikle dansk eliteidræt. Slutresultatet skal først endeligt evalueres efter OL 2020 i Tokyo, men 12 VM-medaljer i 2019 har bestemt øget min optimisme i forhold til danske OL-medaljer i cykling, sejlsport, roning, badminton, kajak og håndbold.

Til slut vil jeg gerne ønske alle – atleter, trænere, ledere og fans – i dansk og international eliteidræt en glædelig jul og et godt nyt sportsår.

Felt