Sportsåret 2022: Verdensklasse-præstationer og meget få top-8 placeringspoint

FIFA World Cup 2022 i Qatar er årets sidste internationale sportsevent. Og med Danmarks dårligste VM-resultat nogensinde kan der nu gøres status for de danske atleter, hold og forbunds resultater i de seneste 12 måneder. DIF, Team Danmark og medierne vil formentlig i de kommende uger fremhæve en række verdensklassepræstationer, men flere olympiske sportsgrene som f.eks. sejlsport, roning, badminton og svømning har i år langt fra opnået tilfredsstillende resultater.

Komparative analyser af elitesport er komplekst

Det er vanskeligt at udarbejde komparative analyser af de enkelte nationers resultater i elitesport. Det skyldes primært en række metodiske udfordringer: Hvilke olympiske og ikke-olympiske sportsgrene skal indgå i analysen? Hvilke internationale konkurrencer – VM og EM, World Cups og særlige events som f.eks. Grand Slam-turneringer i tennis, Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta e Espana i cykling, Formel 1 i motorsport eller PGA Tour i golf – skal analysen omfatte? Hvordan skal vægtningen af medaljer – guld, sølv og bronze – være i forhold til top-6, top-8 eller top 10-placeringer? Hvordan skal analysen sammenligne sportsgrene med mange discipliner som f.eks. roning, cykling og svømning med sportsgrene med kun én disciplin som f.eks. håndbold og ishockey? Og skal de forskellige sportsgrene som f.eks. fodbold, atletik, skateboard og klatring vægtes ligeværdigt eller forskelligt i forhold til de enkelte sportsgrenes internationale økonomi, medieomtale, prestige eller andet?

Flere unikke verdensklasse-præstationer

De største danske sportspræstationer i 2022 har efter min opfattelse været Jonas Vingegårds Tour de France-sejr, Viktor Axelsen og Anne-Marie Rindoms VM-guld i henh. badminton og sejlsport samt dressurlandsholdets guldmedalje for hold og Cathrine Laudrup-Dufour ’s sølvmedalje ved VM på hjemmebane i Herning. Både Axelsen og Rindom har med årets VM-titler indskrevet sig som det seneste tiårs allerstørste danske sportsprofiler med bl.a. OL-guld (2020), OL-bronze (2016) samt henh. to og tre VM-guldmedaljer. Og de to verdensklasseatleter er – sammen med banerytterne, dressurrytterne og de to håndboldlandshold – på nuværende tidspunkt blandt Danmarks stærkeste OL-medaljekandidater i Paris om 20 måneder. Også bryderen Turpal Bisultanov (VM-sølv), der endnu ikke har opnået dansk statsborgerskab og de to EM-medaljer i håndbold bør nævnes som stærke sportspræstationer i 2022. Endelig bliver det fremover spændende at følge den kun 19-årige tenniskomet Holger Rune, som på rekordtid har spillet sig ind blandt verdens 10 bedste. Årets 9 VM-medaljer i olympiske discipliner er tilfredsstillende, hvorimod antallet af top-8 placeringspoint er overraskende lavt.

Top-8 placering ved VM er en god indikator på verdensklasse

Top-8 placering ved VM er en god indikator på atleter og hold, som er tæt på kampen om medaljer. Det er også den indikator, som anvendes af mange nationers olympiske komiteer ved tildeling af direkte og indirekte støtte til atleter, hold og forbund. Top-8 placeringspoint anvendes også af Idrættens Analyseinstitut (Idan), som foruden antal af VM-medaljer i olympiske discipliner anvender verdensrangliste-placering (f.eks. i tennis, golf, svømning og atletik) eller EM-placering (håndbold) i år uden afholdelse af VM for bedre at kunne sammenligne alle år.

Laveste top-8 placeringspoint i mere end 10 år

Danske atleter og hold har kun opnået 87 top-8 placeringspoint i olympiske discipliner, hvilket er det laveste pointantal i mere end 10 år. Antallet af top-8 placeringspoint har i det seneste tiår normalt ligget på 120-140 med 151 placeringspoint i 2012 som rekordåret. Der er overraskende mange olympiske sportsgrene – bl.a.  sejlsport, roning, badminton og svømning – som i år har leveret resultater (langt) under middel. Disse sportsgrene er historisk forbundet med mange OL- og VM-medaljer. Af den årsag er det også sportsgrene, hvor Team Danmark ”investerer” rigtig mange støttekroner. Alle fire forbund – Dansk Sejlunion, Dansk Forening for Rosport, Badminton Danmark og Dansk Svømmeunion – modtager 6-8 mio. kr. årligt i støtte fra Team Danmark. Årets resultater i disse forbund bør give anledning til kritiske evalueringer og ikke mindst målrettede handlinger frem imod OL-kvalifikation, som i langt de fleste sportsgrene finder sted i 2023.

Dårligere placering på international ranking end Kroatien, Litauen, Estland og Slovakiet

Det yderst beskedne antal top-8 placeringspoint afspejler sig også i Danmarks ranking på internationale, komparative analyser som f.eks. ”Greatest Sporting Nations” og ”World Sport Ranking”.  Danmark er placeret i år placeret som nr. 44 blandt alle verdens mere end 200 nationer og som nr. 25 i forhold til indbyggertal på ”Greatest Sporting Nations”, der omfatter 98 olympiske og ikke-olympiske discipliner. Placeringerne er markant dårligere end både 2014 (nr. 34 og 14) og 2018 (nr. 31 og 12), som er de mest relevante, sammenlignende år. Placeringen som nr. 25 i forhold til indbyggertal betyder også at Danmark i 2022 er placeret dårligere på den internationale ranking end nationer som Kroatien, Litauen, Estland og Slovakiet.

Stor fokus på OL-kvalifikation i 2023

Både DIF, Team Danmark og de olympiske forbund har pt. stor fokus på OL-kvalifikation, som for mange topatleter er ”drømmemålet” og for de enkelte forbund den vigtigste ”eksamen” i forhold til fremadrettet økonomiske støtte fra såvel Team Danmark som kommercielle samarbejdspartnere. Der er ingen tvivl om at den internationale konkurrence i stort set alle sportsgrene er væsentlig skærpet. Og skal Danmark opnå et tocifret antal OL-medaljer, som ved de to seneste Olympiske Lege, skal resultaterne – især af de næstbedste atleter og hold i en række forbund – være væsentlig bedre i 2023 end i det forløbne år.

Du kan få yderligere informationer på følgende websites:

Greatest Sporting Nations – https://greatestsportingnation.com

World Sport Ranking – https://www.worldsportranking.info

Idans årlige resultatanalyse – https://www.idan.dk/udgivelser/danske-eliteresultater-2021

Team Danmark – https://www.teamdanmark.dk

OL-kvalifikation 2024 – https://olympics.com/en/news/paris-2024-olympic-games-how-do-athletes-qualify

Felt