Sportsåret 2023: Gode resultater skaber optimisme forud for OL og PL 2024

Danmarks bronzemedalje ved VM i kvindehåndbold satte punktum for sportsåret 2023: Et meget tilfredsstillende år for dansk eliteidræt, hvor gode resultater i mange sportsgrene skaber optimisme forud for OL og PL 2024 i Paris. Der er dog grund til alvorlig bekymring i to sportsgrene – roning og sejlsport – som er blandt Team Danmarks største beløbsmodtagere.

Komparative analyser af elitesport er komplekst

Det er vanskeligt at udarbejde komparative analyser af de enkelte nationers resultater i elitesport. Det skyldes primært en række metodiske udfordringer: Hvilke olympiske og ikke-olympiske sportsgrene skal indgå i analysen? Hvilke internationale konkurrencer – VM og EM, World Cups og særlige events som f.eks. Grand Slam-turneringer i tennis, Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta e Espana i cykling, Formel 1 i motorsport eller PGA Tour i golf – skal analysen omfatte? Hvordan skal vægtningen af medaljer – guld, sølv og bronze – være i forhold til top-6 eller top 10-placeringer? Hvordan skal analysen sammenligne sportsgrene med mange discipliner som f.eks. atletik, svømning, roning og cykling med sportsgrene med kun én disciplin som f.eks. håndbold og ishockey? Og skal de forskellige sportsgrene som f.eks. fodbold, tennis, skateboard og klatring vægtes forskelligt eller ligeværdigt i forhold til de enkelte sportsgrenes internationale prestige, økonomi, medieomtale eller andet?

Flere verdensklasse-præstationer i cykling, håndbold og kajak

Dansk cykling har også i de seneste 12 måneder vist imponerende resultater, både på bane og landevej.  Jonas Vingegaards gentog i sommer Tour de France-sejren, 4 km-holdet med Niklas Larsen, Carl-Frederik Bévort, Lasse Norman Leth, Rasmus Pedersen og Frederik Rodenberg blev verdensmestre og Amalie Dideriksen vandt VM-sølv i omnium. Danmark sluttede året som nr. 2 på UCI’s nation ranking efter Belgien, men foran stærke cykelnationer som Storbritannien, Frankrig, Spanien, Holland og Italien. 4 km-holdet og de to konstellationer i Madison – Amalie Dideriksen/Julie Leth og Lasse Norman Leth/Michael Mørkøv – er blandt Danmarks største medaljefavoritter til OL, hvor også Mads Pedersen og Cecilie Uttrup Ludwig i linjeløb efter min opfattelse har gode muligheder for topplaceringer.

Danmark har for første gang siden OL 2012 kvalificeret både kvinde- og herrelandsholdet i håndbold til de olympiske lege. Og begge hold med rigtige gode muligheder for at vinde medaljer. Herrelandsholdets tredje VM-guld i træk var en unik præstation og intet tyder på at holdets niveau vil falde i de kommende år. Bredden på det danske herrelandshold har nemlig aldrig været stærkere. Kvindelandsholdets VM-præstationer i år var langt mere svingende, men medaljer ved de 3 seneste mesterskaber vidner om højt internationalt niveau.

Kajak er en undervurderet sportsgren, som nu igennem en længere årrække opnået mange verdensklasseresultater, især personificeret af Emma Aastrand Jørgensen. Den 27-årige lollik har allerede vundet i alt 3 OL-medaljer og 8 VM-medaljer. Også i 2023 har Emma Aastrand Jørgensen imponeret ved sammen med 23-årige Frederikke Hauge Matthiesen at blive verdensmestre i 500 meter toerkajak. Derudover vandt Emma Aastrand Jørgensen VM-sølv på 500 meter-distancen og hun skuffer aldrig ved internationale mesterskaber. Emma Aastrand Jørgensen er sammen med badmintonspilleren Viktor Axelsen, der topper verdensranglisten, skeetskytten Jesper Hansen og sejleren Anne-Marie Rindom, der vandt VM-bronze i 2023, efter min opfattelse oplagte medaljekandidater ved OL 2024. Alle tre verdensklasseatleter vandt medalje ved OL 2020.

Roning og sejlsport har skuffet stort – også i 2023

Roning og sejlsport har historisk været blandt Danmarks mest vindende OL-sportsgrene. Det bliver ikke tilfældet om seks måneder i Paris og Marseille, hvor sejlsportskonkurrencerne skal foregå. Både Dansk Forening for Rosport og Dansk Sejlunions sportslige resultater i 2022 var skuffende – og i 2023 har de faktisk været endnu mere skuffende. På nuværende tidspunkt har dansk sejlsport kun kvalificeret sig til OL 2024 i 3 bådklasser: ILCA 6, 49er og 49er FX. Og det er udelukkende Anne-Marie Rindum i ILCA 6, som har vist højt international klasse i år. Ligeledes har roning pt. kun OL-kvalificeret sig i én enkelt bådklasse, nemlig færingen Sverri Nielsen i singlesculler. Det kan lykkes at kvalificere én eller to bådklasser mere i løbet af foråret, men OL-medaljer i roning er efter min mening ikke realistisk.

Gode chancer for mange OL- og PL-medaljer

Årets 11 VM-medaljer i olympiske discipliner er meget tilfredsstillende. Jeg tror at der er gode chancer for at opnå samme antal OL-medaljer og forhåbentlig 3 eller 4 guldmedaljer. Også for de danske para-atleter ligner det et resultatmæssigt godt PL i 2024. De tre ”veteraner” – taekwondo-kæmperen Lisa Kjær Gjessing, trespringeren Daniel Wagner og bordtennisspilleren Peter Rosenmeier, der alle vandt PL-medaljer i Tokyo, har opnået internationale resultater i 2023, som også gør dem til PL-medaljekandidater i Paris. Derudover har Danmark tradition for at vinde PL-medaljer i dressur, både individuelt og for hold.

Top-8 placering ved VM er en god indikator på verdensklasse

Top-8 placering ved VM er en god indikator på atleter og hold, som er tæt på kampen om medaljer. Det er også den indikator, som anvendes af mange nationers olympiske komiteer ved tildeling af direkte og indirekte støtte til atleter, hold og forbund. Top-8 placeringspoint anvendes også af Idrættens Analyseinstitut (Idan), som foruden antal af VM-medaljer i olympiske discipliner anvender verdensrangliste-placering (f.eks. i tennis, golf, svømning og atletik) eller EM-placering (håndbold) i år uden afholdelse af VM for bedre at kunne sammenligne alle år. Danske atleter og hold har i 2023 opnået 127 top-8 placeringspoint i olympiske discipliner, hvilket er markant bedre end sidste år (87) og over gennemsnittet for det seneste tiår (125).

International topsport er andet og mere end olympisk

Der er en række udbredte sportsgrene som f.eks. bowling, floorball, motorsport, sportsdans, cricket og orienteringsløb, som ikke indgår på OL-programmet. Og der er en række events som f.eks. World Cups i fodbold og cricket, Grand Slam-turneringer i golf og tennis, klassikere i cykling og Formel 1 i motorsport, som heller ikke indgår i olympiske top-8 placeringer. Analyseinstituttet ”Greatest Sporting Nation” har derfor igennem en årrække registreret resultaterne i 98 internationale sportsevents, både olympiske og ikke-olympiske. På denne rangliste er Danmark i år placeret som nr. 28 blandt verdens mere end 200 nationer og nr. 9 i forhold til indbyggertal. Placeringerne er på nogenlunde samme niveau som i 2015 (nr. 30 og nr. 6) og i 2020 (nr. 30 og nr. 13), som er de mest relevante, sammenlignende år. Placeringen som nr. 9 i forhold til indbyggertal betyder bl.a. at Danmark i 2023 er placeret væsentligt dårligere end Norge (nr. 1) og Sverige (nr. 5), men bedre end f.eks. Holland (nr. 12), Australien (nr. 13), Ungarn (nr. 16) og Finland (nr. 18).

Til slut til jeg gerne ønske alle i dansk eliteidræt en glædelig jul og et rigtig godt nyt sportsår.

Du kan få yderligere informationer på følgende websites:

Greatest Sporting Nations – https://greatestsportingnation.com

Idans årlige resultatanalyser – https://www.idan.dk/temaer/eliteidraet/

Team Danmark – https://www.teamdanmark.dk

Felt