Succes for dansk ishockey: To landshold til Vinter-OL 2022

Der er ikke nødvendigvis en logisk sammenhæng mellem antallet af medlemmer og et forbunds sportslige resultater, hvilket dansk ishockey er et glimrende eksempel på. Danmarks Ishockey Union (DIU) har kun registreret lidt mere end 6.000 medlemmer fordelt på 17 klubber. Til sammenligning er der i holdsport som fodbold registreret 310.000 medlemmer (DBU), Dansk Håndbold Forbund har registreret 105.000 medlemmer, Danmarks Basketball Forbund har registreret 17.000 medlemmer, mens Volleyball Danmark har registreret 16.000 medlemmer. På trods af det beskedne antal spillere, har dansk ishockey kvalificeret både herre- og kvindelandsholdet til OL 2022 i Beijing om to måneder – én af årets største overraskelser i dansk eliteidræt.

Blandt verdens 16 bedste nationer igennem to årtier

Det er først i 1970’erne med opførsel af indendørs skøjtehaller i mange kommuner at ishockey blev en populær sportsgren i Danmark. Det skete samtidigt med at flere klubber begyndte at ”importere” spillere og -trænere fra bl.a. Canada, USA, Sovjetunionen, Tjekkoslovakiet og Sverige. Udviklingen havde dog ikke stor indflydelse på landsholdets resultater, der kun rakte til en anonym tilværelse i C-gruppen eller bunden af B-gruppen. Det ændrede sig imidlertid radikalt i 2002, hvor herrelandsholdet meget overraskende sikrede sig oprykning til A-gruppen, dvs. blandt 16 bedste nationer. Debuten ved A-VM 2003 i Finland resulterede bl.a. i en sensationel sejr på 5-2 over USA og 2-2 mod de senere verdensmestre fra Canada. Efterfølgende har herrelandsholdet kontinuerligt formået at bevare status i A-gruppen med VM-kvartfinaler mod Sverige i 2010 og Finland i 2016 som sportslige højdepunkter. Også A-VM 2018 på hjemmebane i Herning og København blev et sportsligt højdepunkt, hvor mange entusiastiske tilskuere gav stor mediemæssig opmærksomhed, både i Danmark og internationalt. Ligeledes blev antallet af børn under 12 år i flere ishockeyklubber øget markant efter A-VM i 2018.

Unikt gennembrud for dansk kvindehockey

Langt størstedelen – 5.200 spillere eller mere end 85 % af de registrerede medlemmer i DIU – er drenge under 18 år eller mandlige seniorspillere. Antallet af piger under 18 år, der spiller ishockey, er beskedne 600 og der er kun registreret lidt mere end 200 kvindelige seniorspillere. På trods af disse fakta har kvindelandsholdet opnået meget flotte resultater, især i de seneste to sæsoner. Efter en længere årrække i B-gruppen lykkes det i 2020 kvindelandsholdet at kvalificere sig til A-VM 2021 i Canada, hvor det dog blev til nederlag i alle kampe. De to nederste hold ved A-2021 ville under normale omstændigheder rykke ned i B-gruppen, men nedrykningen blev suspenderet idet B-VM 2021 ikke blev afviklet på grund af Covid-19 pandemien. Det betyder at Danmark er vært for A-VM 2022, der kun består af 10 nationer, i perioden 26. august – 4. september, hvor Frederikshavn er hjemmebane for Danmarks indledende kampe. Oprykningen til A-VM blev fulgt op at en meget overraskende OL-kvalifikation foran Tyskland (nr. 8 på verdensranglisten), Østrig og Italien i starten af november 2021. Det venter naturligvis det danske kvindelandshold nogle svære OL-kampe mod stærke ishockeynationer som Tjekkiet (7. februar) og Sverige (8. februar), hvorimod åbningskampen mod værtsnationen Kina (4. februar) og Japan (5. februar) på forhånd ligner jævnbyrdige opgør.

Vejen til NHL gennem svensk ungdomshockey

Flere af spillerprofiler på kvindelandsholdet, som f.eks. Josefine Jakobsen (Djurgårdens IF), Nicole Søndergaard Jensen (Luleå HF) og Josefine Persson (Luleå HF) har igennem en årrække spillet for svenske topklubber. På samme måde har langt de fleste mandlige spillere, som har opnået en karriere som NHL-spillere, har haft en kortere eller længere periode som ungdomsspillere i Sverige. Det gælder bl.a. den 37-årige Frans Nielsen, der i 2007 NHL-debuterede og som opnåede mere end 900 NHL-kampe for New York Islanders og Detroit Red Wings. Nielsen fik en stor del af hans uddannelse som hockeyspiller i Malmö Redhawks og Timrå IK. Også danske topspillere som Mikkel Bødker, der spillede mere end 700 NHL-kampe for bl.a. Phoenix Coyotes og Ottawa Senators, Lars Eller, som i 2018 blev den første danske Stanley Cup-vinder med Washington Capitals og Frederik Andersen (Carolina Hurricanes), der i dag er blandt NHL’s bedste målmænd, har nydt stor gavn af et ophold som juniorspillere hos Frölunda HC i Göteborg – klubben, som har udviklet flest NHL-spillere i verden.

Målrettet talentstrategi, stærk holdånd og “svensk” spillestil

Der er naturligvis mange forskellige årsager til, at en nation med så få registrerede spillere som Danmark kan opnå så stor succes. Morten Green, der i en årrække spillede for svenske elitserieklubber som Leksand IF, MODO Hockey og Malmö Redhawks og som indtil videre har spillet flest landsholdskampe – 316 – for Danmark, har følgende forklaringer på det danske landsholds succes: “Både Dansk Ishockey Union og flere danske topklubber udviklede og implementerede i starten af ​​00’erne målrettede talentstrategier, som var meget nyttige for udviklingen af ​​de enkelte ungdomsspillere, både fysisk, teknisk og taktisk. Der var også en rigtig god holdånd, både på U18-, U20- og seniorlandsholdet, hvor vi godt kunne li’ at være sammen, både på og uden for isen. Der var ikke 80-100 potentielle spillere at vælge imellem til de enkelte landshold som i store hockey nationer som Sverige, Finland og Rusland. Det var måske kun 20-25, så vi skulle fighte og arbejde hårdt for hinanden. Endelig havde vi stor glæde af rutinerede headcoaches fra Sverige som f.eks. Jim Brithén (1996-2001), Mikael Lundström (2001-2006), Per Bäckman (2008-2013) og Janne Karlsson (2013-2018), der alle lagde vægt på en solid organisation i det defensive spil og med plads til individuelle angrebspræstationer. Mange af os kendte den “svenske” spillestil og samtidig havde vores “svenske” headcoaches nogle rigtig gode menneskelige egenskaber, som passede godt til danske spilleres mentalitet”, siger kaptajnen, der spillede 19 VM i træk (1999 – 2017) – en rekord, der formentlig aldrig bliver overgået.

Vinter-OL 2022 – også en drøm for de danske NHL-profiler

For alle danske hockeyspillere – både Nielsen, Bødker, Ellers, Andersen og nuværende NHL-profiler som 25-årige Nikolaj Ehlers – der allerede har spillet næsten 400 NHL-kampe for Winnipig Jets – og jævnaldrende Oliver Bjorkstrand (Columbus Blue Jackets) er det en drøm, der går i opfyldelse, når pucken bliver kastet i den første OL-kamp mod Tjekkiet (9. februar). Tjekkiet er naturligvis – ligesom Danmarks to øvrige modstandere i den indledende OL-gruppe: Rusland (11. februar) og Schweiz (12. februar) – favoritter mod OL-debutanterne. Også for de kvindelige landsholdsspillere i ishockey er OL en drøm, der går i opfyldelse – og som måske også bliver en unik begivenhed for de fleste. Men i elitesport – også i ishockey – vil der altid være overraskelser. Og de danske “løver” kan (måske) også nå langt ved OL 2022 gennem en stærk holdånd.

Du kan læse mere om dansk ishockey og OL 2022 her:

Danmarks Ishockey Union

IIHF – Home 2022 OLYMPIC WINTER GAMES WOMEN’S ICE HOCKEY TOURNAMENT

IIHF – Home 2022 OLYMPIC WINTER GAMES MEN’S ICE HOCKEY TOURNAMENT

Felt