Unikt talent, hård træning og bevidste valg: Karsten Warholms vej til international succes

Fra mangekamp til specialisering – 400 meter hæk

Allerede i foråret 2013 viste de første tegn på Karsten Warholms unikke talent i sig ved de norske ungdomsmesterskaber. Warholm var tilmeldt og vandt 8 discipliner over 3 dage – trespring, 60 meter hæk, 400 meter, højdespring, 60 meter, 200 meter, længdespring og stafet – og i 6 af disciplinerne satte han nye norske rekorder. Senere på året blev han også ungdomsverdensmester i tikamp og en unik international karriere kunne for alvor tage fart. I ungdomsårene var alsidighed Warholms særkende og frem til 2014 deltog Warholm både i tikamp og specifikke discipliner som længdespring, hækkeløb og 400 meter. Warholm svageste præstationer i tikamp var kastedisciplinerne: Kuglestød, diskoskast og spydkast. ”Karsten har altid haft et meget stort talent og så har træningen i tikamp i barne- og ungdomsårene lagt en meget solid træningsbasis. Derudover har han også altid haft lyst til at træne for at blive bedst. Han har en stor tro på egne evner og han har en usædvanlig evne til at presse sig selv, således at han udnytter sit potentiale fuldt ud”, siger Hanne Haugland, OLT-coach som har fulgt Warholms udvikling igennem en årrække og som i dag er kontaktperson mellem Olympiatoppen – den norske eliteidrætsorganisation – og ”Team Warholm”. I 2015 flyttede Warholm fra Ulsteinvik til Oslo, hvor han indledte et samarbejde med den meget kompetente og erfarne træner – 62-årige Leif Olav Alnes. Netop dette samarbejde har haft meget stor værdi og betydning for Warholms imponerende karriere i de seneste 4 år. Hanne Haugland udtrykker det således: ”Da Karsten, sammen med Leif Olav Alnes, besluttede sig for at satse 100 % på 400 meter hæk, så førte kvalitet og kompetence i målrettet træning til stor fremgang på kort tid. Karsten fik stor nytte og gavn af Leif Olav enorme erfaring fra bl.a. sprinttræning og biomekanik og Leif Ola fik glæden ved at træne en atlet, som var villig til at satse 100 %. Det har været det perfekte match mellem en 100 % dedikeret atlet og en 100 % dedikeret træner, som har ført til verdensklasse”, siger Haugland.

Utraditionelle valg og prioriteringer  

Warholm og Alnes har også sammen foretaget en række bevidste og utraditionelle valg. Blandt andet har Karsten Warholm valgt udelukkende at træne sammen med piger: Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez – alle hækkeløbere på samme alder som Warholm. Den daglige træning foregår i Vålerengas Vallhall, Bislett Stadion og Olympiatoppens træningscenter på Sognsvann, hvor ”Team Warholm” med Leif Olav Alnes suppleret af assistenttræner Andreas Thorkildsen har ansvaret for træningen. Den daglige træningsmængde er meget stor – ofte 6-8 timer – og især Alnes’ anvendelse af utraditionelle træningsredskaber, har været til stor gavn og inspiration for Warholms udvikling. Derudover samarbejder teamet også med Olympiatoppens eksperter om kostvejledning, testning og andre faktorer, som har afgørende betydning for internationale toppræstationer. Warholm sætter stor pris på de uformelle samtaler med de tre piger, også om emner som ligger langt fra atletikkens verden. ”Mine træningskammerater er på ingen måde mine konkurrenter og de tre piger er med til at skabe en målrettet og seriøs atmosfære i vores træningsgruppe, men hvor der også er plads til humor og sjov mellem os” har Warholm bl.a. udtalt til norske medier om det utraditionelle valg af træningskammerater.

Kvalitet i hverdagens træning – fremfor præmiepenge ved internationale stævner

Et andet utraditionelt valg som Warholm og Alnes har foretaget er at fravælge konkurrencer uden for Europa, også på bekostning af de meget store penge, som er forbundet med deltagelse og sejre i bl.a. Diamond League-stævnerne. Warholm kan naturligvis godt lide at konkurrere, men det er faktisk den daglige træning som han værdsætter allermest. Han har bl.a. udtalt til Norsk TV at ”…  jeg finder ekstrem stor glæde ved at udvikle mig og den udvikling sker som oftest i træningen. Konkurrencer er jo vigtige for at opnå lidt ekstra, men træningen er det altafgørende grundlag. For mit vedkommende – og det lyder måske lidt som en kliche – er penge langt fra nogen drivkraft. Jeg har aldrig brugt min tid og energi på atletik for at tjene mange penge. Jeg stiller kun op for at præsentere – ikke for at tjene penge ved at stille op i de enkelte løb. Penge er drivkraften for mange topatleter, men jeg vil gerne være en form for modpol til denne holdning”, siger Warholm og fortsætter: ”Når jeg får tilbud om penge, så siger jeg jo ikke nej – det vil være for dumt. Men for mig har det langt større værdi at levere varer på banen. Glæden ved idræt kommer frem for alt”. Denne holdning har også betydet at ”Team Warholm” fravælger en del internationale stævner i f.eks. Asien, Oceanien og USA. ”Det er meget krævende at rejse rundt i verden og du mangler som oftest søvn, rytme og restitution efter sådanne ture. Vi har derfor udvalgt få vigtige internationale konkurrencer i løbet af sæsonen – og allerhelst i Europa. For mig er det utrolig vigtigt at jeg glæder mig til de løb, som jeg skal deltage i – så er min motivation helt i top”, siger VM- og OL-favoritten Karsten Warholm.

Felt