Biathlon – Vinter-OL’s mest fascinerede sportsgren

Biathlon eller skiskydning er en fascinerede sportsgren, som er blandt de mest populære ved vinter-OL 2022 i Beijing. Sportsgrenen består af skidisciplinen langrend og præcisionsskydning med riffel. Kombinationen af mange forskellige færdigheder hos skiskytterne – udholdenhed, fart, strategi, præcision og koncentration – indeholder dramaer som skiftende føringer mellem atleterne og 10-15 skiskytter som potentielle medaljevindere. Biathlon er på det olympiske program med i alt 11 discipliner: 5 for hvert køn (sprint, jagtstart, fællesstart, individuel og stafet) og én mix-stafet med to skiskytter af hvert køn. Alle discipliner er karakteriseret ved at skiskytterne løber flere omgange over en bestemt distance – typisk mellem 7,5 og 20 km – og flere gange undervejs afgiver skiskytterne 5 skud på 50 meter, enten i liggende eller stående stilling. Skivens diameter er 45 millimeter ved liggende skydninger og 115 millimeter ved stående skydninger.

Norge, Frankrig, Rusland og Sverige er blandt de stærkeste nationer

Tyskland var den mest vindende nation i biathlon ved vinter-OL 2018 med i alt 7 medaljer (3 guld-, én sølv- og 3 bronzemedaljer), men de to verdensklasseatleter – Laura Dahlmeier og Arnd Peiffer – har nu indstillet karrieren, hvilket har minimeret Tysklands medaljepotentialer markant. Jeg tror at det i stedet bliver Norge eller Frankrig, som vinder fleste medaljer i biathlon ved det kommende vinter-OL. Men Rusland, der især har gode mandlige skiskytter, og Sverige, som især har gode kvindelige skiskytter, kan også for alvor blande sig i kampen om OL-medaljerne.

Norge – Marte Olsbu Røiseland som største medaljefavorit

Norge har igennem de seneste sæsoner været verdens klart bedste nation ved VM og World Cups, både for kvinder og mænd. Men i denne sæson har verdensklasseatleter som Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Sturla Holm Lægreid og ikke mindst Johannes Thingnes Bø, der har vundet World Cuppen de seneste 3 sæsoner, ikke levet op til de seneste sæsoners resultater. Før vinter-OL er det ”kun” blevet til 3 norske WC-sejre ud af 15 mulige. En af årsager til det beskedne antal sejre kan være en målrettet og strategisk træningsplanlægning med vinter-OL, som sæsonens højest prioriterede konkurrence. Blandt de norske skiskytter er det alene den 31-årige Marte Olsbu Røiseland, som har vist imponerende form ved de 6 WC-stævner, som indtil videre er afholdt. Olsbu Røiseland, der kommer fra Arendal i den sydlige del af Norge, har i de seneste tre sæsoner markeret sig som en af verdens bedste kvindelige skiskytte, ikke mindst ved VM 2020, hvor hun blev den første skiskytte nogensinde, som vandt 7 VM-medaljer – 5 guld og 2 bronze – ud af 7 mulige. I denne sæson har Olsbu Røiseland vundet (6) individuelle WC-løb og hun er storfavorit til at vinde sæsonens samlede World Cup. Jeg tror at den sympatiske nordmænd bliver en af det kommende vinter-OL’s mest vindende atleter.

Frankrig – arven efter Martin Fourcarde

Det har i de seneste sæsoner været meget svært for de franske biathleter at løfte arven efter legenden Martin Fourcarde, som vandt World Cuppen 7 sæsoner i træk (2011/2012 – 2017/2018). Men i denne sæson har Frankrig imponeret stort ved World Cup-stævnerne, både blandt mændene og kvinderne. Hos mændene har især Quentin Fillon Mailet og Emilie Jacquelin viste gode resultater. Og med Simon Desthieux og Fabien Claude som holdkammerater er Frankrig blandt favoritterne i mændenes 4 x 7,5 km stafet. Også de franske kvinder – især Julia Simon, Anais Bescond og Anais Chevalier-Bouchet – har opnået overraskende gode resultater i denne sæson. Det bliver særdeles spændende at følge om de franske skiskytter har ”formtoppet” for tidligt og ”brugt alt krudtet” før vinter-OL.

Rusland – i skyggen fra dopingskandalen i Sochi 

Der hviler efter dopingskandalen ved vinter-OL 2014 i Sochi en tung skygge over de russiske skiskytter, hvor både det russiske stafethold for kvinder og mænd efterfølgende fik frataget deres OL-medaljer på grund af doping. Blandt de dopingdømte skiskytter var bl.a. Alexander Loginov, der allerede som junior vandt masser af VM-medaljer – ved brug af ulovlige præstationsfremmende stoffer. Loginov blev udelukket fra internationale konkurrencer i 2 år og i sæsonen 2016-2017 var han igen tilbage på medaljeskamlen. Den 30-årige russer er fortsat en kontroversiel atlet blandt sine konkurrenter fra de øvrige nationer og flere stiller spørgsmål ved hans sportslige metier, som omfatter bl.a. 6 VM-medaljer og 6 individuelle WC-sejre – senest for få uger siden i Oberhof. Foruden Loginov har Rusland også mange skiskytter i verdensklasse: Eduard Latypov, Maxim Tsvetkov, 22-årige Daniil Serokhostov og 23-årige Said Karimulla Khalili. En kvartet, som for alvor kan udfordre Norge og Frankrig på Kuyangshu Biathlon Center, hvor mændenes stafet på 4 x 7,5 km afvikles tirsdag den 15. februar.

Sverige – Öberg-søsterne og ”Seppe”

Sverige er også en vintersportsnation med stolte traditioner og masser af VM- og OL-medaljer i biathlon. De svenske skiskytter vandt bl.a. to guld- og to sølvmedaljer ved vinter-OL 2018 i Pyeongchang. Især OL-guldmedaljerne til de svenske herrer i stafet vandt en af OL’s allerstørste overraskelse – en triumf, som blevet meget vanskelig at gentage i Beijing, hvor de største medaljechancer må tildeles de to søstre: Hanna og Elvira Öberg, som er bosiddende i det svenske vintersportsmekka Östersund. Den 26-årige Hanna Öberg, der vandt individuelt OL-guld i 2018 og indtil dato har vundet 7 VM-medaljer og 7 individuelle WC-sejre, har helt naturligt været forbillede for lillesøsteren – 22-årige Elvira – som allerede nu er én af verdens allerbedste skiskytter. I denne sæson er det blevet til 3 individuelle WC-sejre og en foreløbig placering som nr. 2 i den samlede World Cup – kun overgået af suveræne Marte Olsbu Røiseland fra Norge. Foruden Öberg-søstrene bliver der også spændende at følge den 24-årige Sebastian ”Seppe” Samuelsen, som også i den sæson har opnået gode WC-resultater. Samuelsen er sammen med Benedikt Doll fra Tyskland og Anton Smolski fra Belarus de mest oplagte til at udfordre skiskytterne fra Norge, Frankrig og Rusland. Hos kvinderne vil det være Dzinara Alimbekava og Hanna Sola fra Belarus, Lise Theresa Hauser fra Østrig og den italienske veteran Dorothea Wierer, som har største chancer mod de stærke skiskytter fra Norge, Sverige og Frankrig.

Der er således lagt op til masser af jævnbyrdige og intense konkurrencer, når mix-stafetten afvikles som OL’s første biathlon-disciplin på lørdag den 5. februar 2022 i bjergene udenfor Beijing.

Du kan finde relevante informationer om biathlon ved vinter-OL 2022 på disse websites:

Felt