Vinter-OL 2022: Bedste nordiske nogensinde

De to sidste konkurrencer ved vinter-OL 2022 i Beijing blev synlige beviser på de nordiske landes sportslige succes ved legene. Først vandt den norske langrendsdronning Therese Johaug suverænt 30 km fri stil og få minutter efter blev Finlands nationale stolthed – “Løverne“ – olympiske mestre i ishockey efter en fortjent 2-1 sejr over de forsvarende mestre fra Rusland. Johaugs 3. guldmedalje ved legene bragte Norges samlede antal af fornemste karat op på i alt 16, hvilket er olympisk rekord. Og Finlands finalesejr var den første olympisk guldmedalje i ishockey efter 2 sølv- og 4 bronzemedaljer ved tidligere olympiske lege. De to præstationer satte hermed et flot punktum for de nordiske landes vinter-OL 2022, hvor 109 medaljesæt blev fordelt i 15 forskellige sportsgrene.

Norge – suveræn vinder af vinter-OL’s nationskonkurrence

Norge har igennem det seneste tiår været verdens bedste vintersportsnation, hvilket blev bekræftet ved vinter-OL 2022 med en klar 1. plads i nationskonkurrencen, både i forhold til guldmedaljer og totalt antal medaljer. Det totale antal medaljer blev 37 (16 guld-, 8 sølv- og 13 bronzemedaljer), hvilket kun er 2 medaljer færre end ved vinter-OL 2018 i PyeongChang (14 guld-, 14 sølv og 11 bronze), hvor Norge også vandt nationskonkurrencen. De norske OL-medaljer blev vundet i 9 forskellige sportsgrene, heraf hele 14 medaljer (6 guld-, 2 sølv- og 6 bronzemedaljer) i biathlon, 8 medaljer (5 guld-, 1 sølv- og 2 bronzemedaljer) i langrend og 4 medaljer (2 guld og 2 sølv) i nordisk kombineret (skihop og langrend). Den største norske skuffelse var utvivlsomt at Norge kun vandt én medalje i skihop; Guld til Magnus Lindvik på stor bakke. Skihop er nemlig en klassisk norsk sportsgren, hvor det blev til hele 5 medaljer (2 guld-, én sølv- og 2 bronzemedaljer) ved vinter-OL 2018.

Flerdobbelte norske guldvindere i biathlon og langrend

De største norske OL-profiler i Bejing har været skiskytterne Johannes Thingnes Bø med 5 medaljer (4 guld- og én bronzemedalje), Marte Olsbu Røiseland også med 5 medaljer (3 guld- og 2 bronzemedaljer) og Tarjei Bø med 4 medaljer (2 guld-, én sølv og én bronzemedalje). Derudover leverede verdensklasseatleterne Johannes Klaebo med 4 medaljer (2 guld-, én sølv- og én bronzemedalje), Therese Johaug med 3 guldmedaljer i langrend og Jørgen Graabak i nordisk kombineret (skihop og langrend) med 3 medaljer (2 guld- og én sølvmedalje) en række rigtig flotte præstationer.

Bedste placering i vinter-OL’s nationskonkurrence nogensinde for Sverige

Sverige har også stærke traditioner i mange vintersportsgrene. Alligevel var det en overraskelse at vinter-OL 2022 blev et historisk højdepunkt for svensk vintersport. Sverige opnåede med 18 medaljer (8 guld-, 5 sølv- og 5 bronzemedaljer) en fornem 5. plads i nationskonkurrencen. Den historiske rekord, både med hensyn til guldmedaljer og totalt antal OL-medaljer, blev opnået i 6 forskellige sportsgrene. Sverige vandt medaljer i alle 3 discipliner i curling: Guld til herrerne og bronze til både kvinderne og mixed-holdet. Også i free style skiing med 4 medaljer (2 guld- og 2 bronzemedaljer) og biathlon med 4 medaljer (én guld- og 3 sølvmedaljer) opnåede de svenske atleter og hold imponerende resultater.

Dobbelt OL-guld til speedskateren Nils van der Poel

De største svenske OL-profiler har været speedskateren Nils van der Poel, som blev olympisk mester på både 5.000 og 10.000 meter-distancen, 22-årige Elvira Øberg som vandt to individuelle sølvmedaljer og guld i kvindernes stafet i biathlon sammen med storesøster Hanna Øberg, Linn Persson og Mona Brorsson samt free style skiløbere – Walter Wallberg og Sandra Naeslund – som begge blev olympiske mestre. Blandt de største svenske OL-skuffelser må nævnes ishockeyholdet – “Tre Kroner“ – nederlag til Slovakiet i bronzekampen.

Første olympiske guldmedalje i ishockey til Finland

Finland opnåede ved vinter-OL 2022 med 8 medaljer (2 guld-, 2 sølv- og 4 bronzemedaljer) det bedste samlede resultat siden vinter-OL 1998 i Nagano, hvor det blev til 12 medaljer (2 guld-, 4 sølv- og 6 bronzemedalje). Medaljehøsten blev hentet i to sportsgrene: Langrend med 6 medaljer og nationalsporten ishockey med bronzemedaljer til kvinderne og olympisk guld til mændene, hvilket rakte til en 16. plads i den samlede nationskonkurrence. Især guldmedaljen i ishockey efter sølvmedaljer ved vinter-OL 1988 og vinter-OL 2006 har skabt stor entusiasme og prestige i Finland, der om tre måneder skal være vært for A-VM i ishockey. På trods af de fantastiske resultater i langrend og ishockey blev vinter-OL 2022 også et bevis på at Finland ikke længere har verdensklasseatleter, som kæmper om medaljerne i hverken skihop, biathlon, nordisk kombineret (skihop og langrend) eller snow board.

Ilvo Niskanen – en af Finlands største historiske sportsprofiler

Den største finske OL-profil har – sammen med de to ishockeyhold – utvivlsomt været Ilvo Niskanen, som vandt hele 3 medaljer ved vinter-OL 2022: Guld i 15 km klassisk stil, bronze i 15 km skiathlon og sølv – sammen med Joni Maki – i mændenes team sprint. Den 30-årige finne, der også vandt olympisk guld, både ved vinter-OL 2014 og vinter-OL 2018, har med præstationerne i Beijing indskrevet som en af Finlands største historiske sportsprofiler. Også Ilvos storesøster – Karttu – overraskede med en sølvmedalje i 10 km klassisk stil sammen med Krista Pärmäkoski, som nu har vundet i alt 5 medaljer ved de seneste 3 olympiske vinterlege.

Positiv dansk præstation i ishockey

Danmark er ikke en vintersportsnation, men alligevel var der dansk repræsentation i 5 sportsgrene ved vinter-OL 2022. Den største positive danske præstation leverede ishockeyholdet for herrer, som bl.a. vandt over Tjekkiet (world ranking 6), Schweiz (world ranking 8) og Letland (world ranking 10) inden det blev til nederlag på 1-3 i kvartfinalen mod Rusland. Derimod var de danske præstationer i både curling og speed skating meget skuffende.

Bedste nordiske vinter-OL nogensinde

Det er meget imponerede at Norge og Finland med lidt mere end 5 mio. indbyggere og Sverige med lidt mere end 10 mio. indbyggere er i stand til at vinde tilsammen 63 medaljer (26 guld-, 15 sølv- og 22 bronzemedaljer) ved vinter-OL 2022. Der har bl.a. været én eller flere medaljevindere fra de nordiske lande i 43 – eller næsten 40 % – af samtlige 109 OL-discipliner. Antallet af OL-medaljer er hermed markant højere end ved vinter-OL 2014 i Sochi, hvor de nordiske lande tilsammen vandt 46 medaljer (14 guld-, 15 sølv- og 17 bronzemedaljer) og marginalt højere end ved vinter-OL 2018 i PyeongChang, hvor det blev til 59 medaljer (22 guld-, 21 sølv- og 16 bronzemedaljer). Det bliver spændende om de nordiske lande kan fastholde det rekordhøje medaljeantal ved næste vinter-OL, som finder sted i Milano-Cortina om 4 år. Der er ingen tvivl om at nationer som Kina, Rusland, Japan, Canada og ikke mindst Tyskland, som har overrasket meget positivt med hele 27 medaljer (12 guld-, 10 sølv- og 5 bronzemedaljer) og en imponerede 2. plads i nationskonkurrencen, vil investere massivt i vintersport – ikke mindst nye sportsgrene som speedskating, free style skiing, snowboard og short track, hvor der er mange medaljesæt at kæmpe om.

Du kan læse mere om de nordiske landes eliteidræt i artiklen: “Hvilken sportsnation er bedst i Norden? En analyse af Danmark, Finland, Norge og Sveriges internationale sportsresultater – historisk og aktuelt“ (Forum for Idræt, 33. årgang, 2018, pp. 41-62).

Felt