Dansk roning før OL 2020: To medaljekandidater og skuffende OL-kvalifikation

Roning er “økonomisk topscorer” blandt Team Danmark-forbund

Dansk ronings flotte OL-resultater er en af de væsentligste årsager til at DFfR er blandt topscorerne i forhold til økonomiske ressourcer og ekspertbistand fra Team Danmark. Støttebeløbet i 2019 er på mere end 9 mio. kr. og i løbet af en 4-årig periode frem imod OL 2020 nærmer støttebeløbet til dansk roning sig 40 mio. kr. Ud fra det perspektiv bør der også, både fra DFfR og Team Danmark, være ambitiøse målsætninger og høje forventninger til de danske resultater ved OL 2020. På den baggrund bød VM 2019, der blev afholdt i Linz-Ottensheim, på både positive og negative præstationer af de danske roere. Danmark var repræsenteret i 8 olympiske bådklasser, men det lykkes kun i 2 klasser –Sverri S. Nielsen i singlesculler for mænd og firer uden styrmand for kvinder med Christina Juhl Johansen, Lærke Berg Rasmussen, Frida Sanggaard Nielsen og Ida Gørtz Jacobsen – at kvalificere sig til OL 2020. Jeg tror også at det lykkes Fie Udby Erichsen i single sculler for kvinder at kvalificere sig til OL 2020 ved én af de to sidste regattaer i foråret 2020, men i alle øvrige klasser var de danske roere desværre meget langt fra OL-kvalifikation: Letvægtsdobbeltsculler for mænd blev nr. 17 (OL-kvalifikation top 7), toer for kvinder blev nr. 17 (OL-kvalifikation top 11), toer for mænd blev nr. 15 (OL-kvalifikation top 11), firer for mænd uden styrmand blev nr. 16 (OL-kvalifikation top 8) og otter for kvinder blev nr.11 (OL-kvalifikation top 5). Disse mandskaber har stadig mulighed for at opnå OL-kvalifikation ved FISA’s kontinentale kvalifikationsregatta eller ved FISA’s olympiske kvalifikationsregatta, som afholdes i foråret 2020, men ud fra præsentationerne ved VM 2019 bliver det efter min opfattelse meget vanskeligt at opnå OL-kvalifikation i flere end 3 klasser. Der er simpelthen for lang afstand fra mandskabernes nuværende sportslige niveau til niveauet, som er nødvendigt for at opnå én af de få OL-kvalifikationspladser, som er tilbage. Til sammenligning kan det nævnes at Danmark var repræsenteret i 6 klasser – W1x, W2-, W2x, LW2, LM2 og LM4 – ved OL 2016 i Rio.

En færing og firer uden styrmand for kvinder er medaljekandidater ved OL 2020

Danmarks største medaljechancer ved OL 2020 må på nuværende tidspunkt tilskrives den 25-årige færing Sverri S. Nielsen, som vandt VM-sølv efter tyskeren Oliver Zeidler, men foran den regerende verdensmester Kjetil Borch i en meget spændende A-finale. Færingen har gennemgået en fantastisk udvikling, især i det seneste år med bl.a. to World Cup-sejre og han er i dag i forhold til tidligere sæsoner langt bedre end tidligere til at disponere sine løb. Sverri S. Nielsen er på nuværende tidspunkt efter min opfattelse én af Danmarks største medaljekandidater ved OL 2020. Også firer uden styrmand for kvinder har vist et meget højt internationalt niveau i denne sæson med bl.a. sejr i en af sæsonens World Cups. Det unge mandskab leverede også en glimrende VM-præsentation med en bronzemedalje efter Australien og Holland. Der er efter min opfattelse ingen tvivl om at Australien, en af verdens  stærkeste ro-nationer, er storfavorit til OL-guldet om et år på Sea Forest Waterway, mens Danmark – sammen med nationer som Holland, USA, Polen og Rumænien – skal konkurrence om de øvrige to podiepladser.

Som tidligere nævnt har den 34-årige Fie Udby Erichsen fra Hobro, som bl.a. overraskede alt og alle med OL-sølv ved legene i London for 7 år siden, stadig rigtige gode chancer for at sikre sig den tredje OL-deltagelse, men hendes chancer for at blande sig i medaljekampen i Tokyo er efter min opfattelse meget begrænset. VM 2019 blev desværre en skuffelse for Fie med en 4. plads i B-finalen og hermed en samlet 10. plads – lige uden for de 9 OL-kvalifikationspladser – men hun har glædeligvis tidligere vist sig at overraske, når forventninger fra omgivelserne har været begrænsede.

Dansk roning balancer på knivsæg fremimod og under OL 2020 

Det vil være meget skuffende, såfremt dansk roning kun kvalificerer sig i 2 eller 3 klasser til OL 2020, ligesom mindst én OL-medalje bør være målsætningen for dansk roning. Såfremt det er ikke sker, vil udbyttet af en af dansk eliteidræts største investeringer på 40 mio. kr. i perioden 2017- 2020 være alt for beskedent. Dansk roning balancerer således frem til OL 2020 på en knivsæg, men chancerne for at to OL-medaljer – i lighed med de seneste 5 OL – er absolut til stede.

Felt