Er vinter-OL muligt i fremtiden?

Temperaturen om dagen i Ruhpolding – en landsby med 6.500 indbyggere 75 km sydøst for München – har i de seneste uger været 10-16 grader. Og om natten har der ikke været minusgrader, så al nedbør er faldet som regn og ikke sne. Det seneste snevejr i området var for mere end 3 uger siden. Af den årsag kan den kommende International Biathlon Union (IBU) World Cup i biathlon på ”Chiemgau Arena” med 25.000 tilskuere på tribunerne og langs løjperne blive en ”blandet fornøjelse” for de 200 skiskytter, som skal konkurrere i individuel start (onsdag og torsdag), stafet (fredag: mænd og lørdag: kvinder) og fælles start (søndag). Ruhpolding har siden midten af 1960’erne været vært for årlige IBU World Cups og ikke færre end 4 verdensmesterskaber i biathlon – senest i 2012. Ruhpolding har således været stærkt medvirkende til at biathlon er den næstmest populære sportsgren i Tyskland – kun overgået af fodbold.

Menneskeskabte klimaforandringer har store omkostninger

Først i 1980’erne begyndte de skræmmende perspektiver i de menneskeskabte klimaforandringer for alvor at få opmærksomhed blandt forskere, medier og politikere. Den primære årsag til klimaforandringerne har været en ekstrem udledning af drivhusgasser, især CO2, blandt verdens rigeste lande, som har opvarmet atmosfæren, havene og landjorden over alt på kloden. Konsekvenser af den globale opvarmning har været – og er fortsat – talrige: Vejret bliver mere ekstremt med heftigere storme og store oversvømmelser, tørke, ørkendannelse, skovbrande, vandmangel og fejlslagen høst. Isen smelter i bjergene og ved Nord- og Sydpolen, vandstanden i havene stiger, planter og dyr uddør, fordi de ikke kan tilpasse sig de nye forhold, og millioner af mennesker – især i Afrika, Sydamerika og Asien – drives på klimaflugt.

Værtskab for vinter-OL 2030 er udsat på ubestemt tid

Også international elitesport er ”offer” for klimaforandringerne, især vintersportsgrene som alpint skiløb, langrend, nordisk kombineret og biathlon. Klimaforandringer er årsag til at den Internationale Olympiske Komité (IOC) har udsat beslutningen om tildelingen af værtskabet for vinter-OL 2030 på ubestemt tid. Beslutningen om værtskab i 2030 skulle oprindeligt finde sted på den kommende IOC-session i juni 2023, men de globale klimaudfordringer har betydet at IOC overvejer at indføre minimumskrav til såvel gennemsnitstemperatur som snedybde for kommende værtsbyer. På nuværende tidspunkt er der kun er to seriøse bud på OL-værter i 2030: Sapporo i Japan og Salt Lake City i USA – begge byer, som tidligere (2002 og 1998) har været værtsbyer for vinter-OL.

Stort behov for radikale ændringer

De seneste års data og analyser fra forskningsinstitutioner – bl.a. i Tyskland, Frankrig, Schweiz, Østrig, Canada og USA – har éntydigt vist at der er et stort behov for radikale ændringer, hvis vintersportsgrene som alpint skiløb, langrend og biathlon skal ”overleve”, både for topatleter og alle andre som finder glæde og fornøjelse ved vintersport. Den globale opvarmning har bl.a. betydet at mere end halvdelen af tidligere vinter-OL værtsbyer om 25 år ikke vil kunne afholde udendørs ski-konkurrencer. Personligt oplevede jeg både ved vinter-OL 2010 i Vancouver og vinter-OL 2014 i Sochi at topatleterne i alpint skiløb, langrend, nordisk kombineret, freestyle og biathlon var voldsomt udfordret af alt for høje temperaturer, for lidt og alt for ”blød” sne.

Alle har ansvar – også IOC og de internationale forbund

Fremtidens klimaudfordringer kan kun løses ved radikale handlinger, som skal iværksættes hurtigst muligt. Hvert enkelt menneske, virksomhed og nation overalt på kloden har et stort ansvar for at udledning af CO2 bliver stærkt reduceret i de kommende år. Ansvaret påhviler naturligvis også IOC og de internationale forbund, som bør ”gå foran” som rollemodeller ved at opstille konkrete målsætninger og handlinger for klimaforbedringer. IBU har taget klimaudfordringerne alvorligt ved bl.a. at vedtage en ambitiøs målsætning og strategi – ”IBU Sustainability Strategy 2020 – 2030” – der forpligter IBU til at adressere bæredygtighed på fem forskellige områder: Klima, sport, mennesker, anlæg og konkurrencer, kommunikation og opmærksomhed. IBU’s klimamål er at reducere CO2 i overensstemmelse med klimamålene i Paris-aftalen samt være klimaneutral som sportsgren senest i 2030.

Stor bekymring blandt verdensklasseatleter

Verdensklasseatleterne i biathlon er stærkt bekymrede for deres sportsgrens fremtid på grund af klimaændringerne. Antallet af træningsdage pr. sæson med tilfredsstillende vejrforhold er i de seneste år blevet markant reduceret. Flere og flere IBU World Cups foregår ved hjælp af store mængder ”kunst-sne” og høje temperaturer – også i lande som Sverige og Norge – forhold, som giver urimelige konkurrencefordele for de første skiskytter på løjperne. Flere topatleter som f.eks. Dorothea Wierer (Italien), Emilien Jacquelin (Frankrig) og Sebastian Samuelsen (Sverige) er også begyndt at stille spørgsmålstegn ved skiskytternes transport med fly rundt om i Europa inden for færre og færre uger.

Næste vinter-OL på Europas højest beliggende biathlon-arena

Vinter-OL 2026 afholdes med Milano i Norditalien som værtsby. De fleste skisportskonkurrencer er henlagt Cortina d’Ampezzo og Livigno, mens biathlon afvikles i Antholz-Anterselva, som for tre år siden var vært for VM og som ofte er vært for IBU World Cups. ”Arena Alto Adige” er beliggende i 1.600 meters højde og hermed den højeste biathlon-arena i Europa. Jeg er sikker på at skiskytterne vil få rigtige gode forhold ved vinter-OL 2026 – men hvad så derefter?

Kilder:

International Biathlon Union – https://www.biathlonworld.com

Natalie Knowles, Daniel Scott & Robert Steiger: Winter sports and climate change I: Sport and Environmental Sustainability – Research and Strategic Management. Edited by Greg Dingle & Chryl Mallen (Routledge, 2020).

Sven Schneider & Hans-Guido Mücke: Sport and climate change – how will climate change affect sport? I: German Journal of Exercise and Sport Research (2021) https://doi.org/10.1007/s12662-021-00786-8

Scott, R. Steiger, M. Rutty & P. Johnson: The future of the Olympic Winter Games in an era of climate change. I: Current Issues in Tourism (Routledge, 2015) – https://doi.org/10.1080/13683500.2014.887664

Felt