Una difesa forte vince campionati

Sacchi’s forsvarssystem som inspiration for europæiske toptrænere

En række europæiske topklubber og -trænere, bl.a. Jose Mourinho (F.C. Porto, F.C. Inter og Chelsea F.C.), Peb Guordiola (F.C. Barcelona, Bayern München og Manchester City) og Jörgen Klopp (Borrusia Dortmund og Liverpool F.C.), har i høj grad været inspireret Arrigo Sacchi og A.C. Milans spilkoncept. Og i dag anvender stort set alle Serie A-klubber forsvarsformationer med 4 spillere på linje. Derudover er forsvarsspillernes individuelle tekniske færdigheder i dag på et særdeles højt niveau. Det gælder ikke mindst S.S.C. Napoli, som pt. fører Serie A med 32 point og som kun har indkasseret 4 mål i 12 kampe – 7 mål færre end A.C. Milan og 9 mål færre end F.C. Inter, som må anses for de største favoritter til det italienske mesterskab.

En ”frelser” bringer titler og stolthed til en fattig by

Società Sportiva Calcio Napoli (S.S.C. Napoli) blev stiftet i 1926 og klubben har siden tilbragt langt de flest sæsoner i Serie A. Klubben har altid været Syditaliens fodboldstolthed, idet det udelukkende har været S.S.C. Napoli, som været i stand til for alvor at udfordre topklubberne i Rom, Milano og Torino. Det var imidlertid først i 1962, at klubben vandt den første titel – Coppa Italia. Siden har klubben vundet den italienske pokalturnering hele 6 gange, senest i 2020. S.S.C. Napoli’s køb af superstjernen Diego Maradona fra F.C. Barcelona i sommeren 1984 for rekordbeløbet 80 mio. kr. ændrede imidlertid alt for napolitanerne. De to første sæsoner var en begrænset resultatmæssig succes for den lille argentiner og hans holdkammerater, men i sæsonen 1986-1987 vandt S.S.C. Napoli for første gang ”Il Scudetto” med bl.a. brasilianeren Careca og de italienske landsholdspillere Ferrara, Crippa, Carnevale og De Napoli på holdet. I sæsonen 1989-1990 genvandt S.S.C. Napoli det italienske mesterskab, mens det blev til to 2. pladser i 1987-1988 og 1988-1989. Også på den internationale fodboldscene strøg Maradona og hans holdkammerater helt til tops i UEFA-cuppen i 1989. I foråret 1991 blev Maradona testet positiv for doping, hvormed en lang og smertefuld nedtur, både sportsligt og økonomisk, begyndte for S.S.C. Napoli. I 2000 rykkede klubben ud af Serie A og kun tre sæsoner senere blev klubben erklæret konkurs med en gæld på 80 millioner euro og tvangsnedrykket til Serie C. På trods af at S.S.C. Napoli spillede Italiens tredje bedste fodboldrække tiltrak klubben alligevel et imponerende tilskuertal til deres hjemmekampe – ofte mere end 50.000 tilskuere. I sæsonen 2003-2004 havde S.S.C. Napoli – som serie C-klub – det tredjehøjeste tilskuergennemsnit i hele Italien efter F.C. Inter og A.C. Milan, men foran topklubber Juventus F.C., A.S. Roma og S.S. Lazio. Derudover har klubben også mange loyale fans udenfor Italien.

S.S.C. Napoli – Genfødsel og mesterskabsfavorit

En hurtig økonomisk rekonstruktion, der primært var finansieret af filminstruktøren Aurelio De Laurentiis og som i dag fortsat er hovedaktionær i klubben, bragte S.S.C. Napoli tilbage – først til Serie B i 2005-2006 og to år senere til Serie A. Og i det seneste tiår har klubben kontinuerligt været blandt Italiens bedste, bl.a. 4 gange (2012-2013, 2015-2016, 2017-2018 og 2018-2019) som vicemestre. Klubben har især profileret sig på et meget stærkt forsvar med Kalidou Koulibaly fra Senegal som den største profil og spildirigenten Lorenzo Insigne som den dominerende angrebspiller.

Italiens bedste forsvar vs. bedste angreb

På søndag skal S.S.C. Napoli på én af sæsonens allersværeste opgaver mod en anden mesterskabsfavorit – F.C. Inter fra Milano. Topopgøret er ikke kun en duel mellem Syditaliens fodboldstolthed og en af Norditaliens økonomisk stærkeste og sportsligt mest vindende klubber. Det er også et opgør mellem Serie A’s bedste forsvar – S.S.C. Napoli – mod ligaens bedste angreb – F.C. Inter – som i sæsonens første 12 kampe har scoret flest mål af alle Serie A-klubber – i alt 29. Jeg glæder mig til – sammen med mine gode kammerater Tino, Jørgen og Thorleif – at følge opgøret på Stadio Guiseppe Meazza i Milano. Det ligner på forhånd en kamp med meget få scoringer, men fodboldkampe uden scoringer kan faktisk (også) være både interessante og meget intense.

Du kan læse mere om italiensk fodbold og de to klubber her:

startside | Serie A Liga (legaseriea.it)

Hjem – SSC Napoli

Inter.it Home Page | Sito Ufficiale Inter | FC Internazionale Milano

Felt