En lun efterårsaften på Visit Mallorca Estadi

“Delaney – No, Dolberg – No. Vi har aldrig spillet så dårligt som i denne sæson, så længe jeg har været fan af Sevilla FC. Og det har jeg været siden jeg var 8 år gammel. Der mangler dygtige spillere på holdet, som f.eks. Poulsen. Men jeg vil altid ha’ min klub i hjertet – uanset hvor mange kampe vi vinder eller taber”. Laura, der er trofast og loyalt medlem af en af Sevilla FC’s fangrupper – ”Peña Sevillista Tito Poulsen” – udtrykker præcist hendes synspunkter om den spanske storklubs aktuelle præstationer, både i LaLiga og Champions League, da jeg møder hende uden for stadion få timer før kick-off mellem Real Club Deportivo Mallorca og Sevilla Fútbol Club i LaLiga – en af verdens bedste fodboldligaer. Den venlige, midaldrende kvinde er meget stor fan af Christian Poulsen, som spillede for Sevilla FC i to sæsoner for mere end 15 år siden. Christian Poulsen, som i dag er assisterende dansk landstræner og opnåede 92 landskampe, vandt bl.a. UEFA Europa League og Copa del Rey med Sevilla FC. Derimod mener Laura ikke at de to nuværende danske landsholdsspillere – Thomas Delaney og Kasper Dolberg – gør stor gavn for hendes klub. Og tilsyneladende har Sevilla FC’s nye cheftræner Jorge Sampaoli, der bl.a. har været landstræner for Argentina, også svært ved at få øje på Delaney og Dolberg’s kvaliteter, idet ingen af dem får et eneste minut på banen i Sevilla FC’s udesejr på 0-1 på et flot langskud af den serbiske landsholdsspiller Nemanja Gudelj.

Sevilla FC – Storklub i krise

Sevilla FC, der blev stiftet i 1890, har været repræsenteret i Spaniens bedste fodboldrække i hele 78 sæsoner og kun 13 sæsoner i den næstbedste række siden det første nationale mesterskab blev afviklet i sæsonen 1928-1929. Klubbens eneste nationale mesterskab går helt tilbage til sæson 1945-1946, men især de seneste to årtier har Sevilla FC opnået imponerende resultater, både nationalt og internationalt.  Klubben har i de seneste 20 sæsoner altid været placeret i top-10 i LaLiga og to gange (2006-2007 og 2009-2010) har klubben vundet den spanske pokalturnering. Derudover har Sevilla FC vundet UEFA Europa League hele 6 gange på bare 17 sæsoner, hvilket ikke er overgået af nogen anden europæisk klub. Sevilla FC indtager pt. en fornem placering som nr. 17 på UEFA’s officielle klubranking – foran klubber som f.eks. FC Porto, S.L. Benfica, Arsenal og Tottenham Hotspur F.C.

Sevilla FC’s udesejr mod et meget defensivt Mallorca-hold var sæsonens kun anden sejr i 9 kampe, hvilket placerer klubben på en beskeden 13. plads i LaLiga. Holdet har især svært ved at skabe målchancer og profiler som Ivan Rakitic, Papu Gomez, Isco og Erik Lamela virker langt fra fordums styrke. Klubbens resultater i denne sæsons Champions League har også været meget dårlige, bl.a. to store nederlag (0-4 og 1-4) på hjemmebane mod henh. Manchester City og Borussia Dortmund. Såfremt Sevilla FC ikke formår at erobre 3. pladsen i gruppen – foran FCK – vil det utvivlsomt være en af klubbens allerstørste internationale fiaskoer.

RCD Mallorca – Gylden periode efterfulgt af sportslig og økonomisk nedtur

RCD Mallorca, som blev stiftet i 1916, har slet ikke samme resultater og status, hverken i spansk eller international fodbold, som Sevilla FC. Klubben nåede de bedste sportslige resultater i slutningen af 1990’erne og begyndelse af årtusindskiftet, hvor klubben bl.a. blev nr. 3 i La Liga i både 1999 og 2001 og vandt den spanske pokalturneringen – Copa del Rey – i 2003. Blandt holdets største profiler var Samuel Eto’o fra Cameroun, som efterfølgende blev en af verdens bedste angribere for FC Barcelona, Inter FC og Chelsea FC. Også serberen Jovan Stankovic og Miguel Angel Nadal – onkel til tennisspilleren Rafael Nadal – var vigtige spillere for RCD Mallorca i den periode.

De seneste 15 år har været en særdeles turbulent periode for RCD Mallorca, både sportsligt og økonomisk. Både spillere og trænere er blevet udskiftet efter få måneder, blandt disse Michael Laudrup som i 2010-2011 nåede en enkelt sæson som cheftræner for klubben.

I sæsonen 2012-2013 rykkede klubben ned i den næstbedste række og i starten af 2016 var klubben på grund af økonomiske problemer meget tæt på nedrykning til den tredjebedste række. Klubben blev imidlertid reddet på målstregen, idet amerikanske investorer købte aktiemajoriteten for 20 millioner euro. Det var først i sæsonen 2019-2020 at klubben vendte tilbage til LaLiga efter 6 sæsoner i den næstbedste række. Sidste sæson var RCD Mallorca meget tæt på nedrykning og i denne sæson har klubben desværre fastholdt en meget defensiv spillestil. Af den årsag handler det oftest om at undgå at tabe – i stedet for at forsøge at vinde.

LaLiga – Enorm forskel på top- og bundhold, både sportsligt og økonomisk

LaLiga har igennem årtier været blandt verdens bedste fodboldrække, men altid med meget stor forskel mellem de 20 klubber. Real Madrid FC med 35 og FC Barcelona med 26 nationale mesterskaber har været de klart mest dominerende klubber, som også har domineret i europæisk klubfodbold. Siden UEFA Champions League blev etableret i starten af 1990’erne har FC Real Madrid vundet titlen 8 gange, mens FC Barcelona har vundet det største klubtrofæ 5 gange. Ingen andre europæiske klubber, hverken fra England, Tyskland eller Italien, har til sammenligning vundet UEFA Champions League mere end 3 gange.

I dag er LaLiga den sjettestørste professionelle sportsliga målt på økonomisk omsætning, kun overgået af National Football League (NFL), Major Legue Baseball (MLB), National Basketball League (NBA), Premier League (PL) og National Hockey League (NHL). Årsagen er bl.a. at kampene i LaLiga tv-transmitteres direkte til mange spansktalende lande i Central- og Sydamerika. Det er imidlertid heller ingen hemmelighed at rigtig mange spanske klubber ofte er i økonomiske problemer på grund af vanvittige transfer og spillerlønninger. Blandt andet anslås det at FC Barcelona i dag har en samlet gæld på mere end 10 milliarder kr. og at storklubben har været ”nødsaget” til at sælge deres tv-rettigheder for at undgå konkurs.

Ikke et eneste ord om Delaney, Dolberg og FCK

På vej ud af stadion møder jeg igen Laura, som spontant udbryder: ”Gudelj – Si. Poulsen – Si. På tirsdag gælder det opgøret mod Valencia FC hjemme på Estadio Ramôn Sánchez-Pizjuán. Og så skal jeg til Estadio Santiago Bernabéu på næste søndag. F.C. Real Madrid er meget stærke, men jeg vil altid ha’ Sevilla FC i hjertet”. Dolberg, Delaney og FCK nævner hun ikke med et eneste ord inden vi siger farvel.

Du kan få yderligere information på følgende websites:

Sevilla FC – https://sevillafc.es/en

RCD Mallorca – https://www.rcdmallorca.es/en

LaLiga – https://www.laliga.com/en-ES

 

Felt