When It’s Time to Say Goodbye …

Alt har en udløbsdato – også livet og de enkelte kapitler i livet. Det faktum er også gældende for sportens verdensstjerner. Af den årsag blev 41-årige Roger Federers officielle afskedskamp i international toptennis for få dage siden en begivenhed med masser af følelser, både på og udenfor banen. Det var ikke kun Federer, som har vundet i alt 20 Grand Slam-titler, været nr. 1 på ATP’s verdensrangliste i 310 uger, kåret som “World Sportsman of the Year” hele 5 gange og tjent mere end 10 mia. kr. i præmiepenge og kommercielle indtægter – igennem sin mere end 20-årige karriere. Også Federers største rival og gode kammerat igennem hele karrieren – Rafael Nadal fra Spanien – var meget påvirket og lod følelserne få frit spil ved Federers farvel til international toptennis.

Det er ”kun” tennis

Få dage efter Roger Federers afskedskampe udtalte den sympatiske schweizer følgende til New York Times (28.9.2022): ”Jeg blev naturligvis meget rørt da ”Rafa” sagde til mig: ”Jeg vil gøre alt for at være der sammen med dig, når du spiller din sidste internationale tenniskamp – også selv om min hustru er højgravid”. Hans ord og handling viste, hvor meget vi betyder for hinanden, og hvor meget respekt vi har for hinanden. Det ville bare være en smuk, fantastisk historie for os, for tennis og for sport. Og måske kunne vi også vise, hvordan vi kan dyste i en hård rivalisering. Men også vise at det ”kun” er tennis. ”Rafa” og jeg har altid haft meget hårde matcher, men altid fair. Vi har også vist at du kan komme ud på den anden side og stadig ha’ et stærkt personligt venskab. Jeg vil aldrig glemme, hvad ”Rafa” gjorde for mig i London”.

Rafael Nadal – Mallorcas stolthed

Rafael Nadal er født og opvokset i Manacor på Mallorca. Hans forældre var velhavende og meget passioneret af sport, ligesom hans øvrige familie. Blandt andet var en af hans onkler – Miguel Ángel Nadal – professionel fodboldspiller, som spillede for RCD Mallorca, FC Barcelona og 62 landskampe for Spanien. Det var imidlertid en anden onkel – Toni Nadal – som hurtigt opdagede ”Rafa’s” unikke boldtalent, både i fodbold og tennis. Da ”Rafa” var 12 år blev fodbolden fravalgt og al tid blev derefter brugt på tennis, både nationalt og internationalt. Nadal’s international karriere startede i 2002, hvor han allerede som 16-årig spillede sig op blandt verdens 5o bedste spillere. Og tre år senere vandt han – stadig som teenager – den første Grand Slam-titel ved French Open. Efterfølgende har den 36-årige venstrehåndsspiller vundet i alt 22 Grand Slam-titler – flere end nogen anden tennisspiller i verden. Og ligesom Roger Federer har Nadal vundet alle fire Grand Slam: Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open. Især French Open været Rafael Nadal’s favoritturnering, som han har vundet ikke færre end 14 gange – senest i år med finalesejr over Casper Ruud fra Norge. Derudover har Nadal vundet OL-guld både i single (Bejing 2008) og i double med landsmanden Marc Lopes (Rio de Janeiro 2016) samt VM for hold (Davis Cup) hele 6 gange for Spanien.

Federer vs. Nadal – matcher mellem to forskellige spillestile

De to tennislegender har fra deres første match i 2004 og frem til i dag mødt hinanden i alt 40 gange, hvoraf ikke mindre end 9 matcher har været Grand Slam-finaler. Slutstillingen mellem de to blev 24-16 i Nadal’s favør. Det kan være svært at fremhæve nogle kampe frem for andre, men de fleste tenniseksperter er enige om at Wimbledon-finalen i 2008, som varede i næsten 5 timer før Nadal kunne afgørende den sidste bold til 9-7 i 5 sæt, er en af historiens mest spændende og velspillede tenniskampe. Matcherne mellem de to legender har igennem årene også været kampen mellem to forskellige spillestile: Federer som ”allround-spilleren”, som mestrer både offensivt og defensivt spil med et elegant benarbejde og mental ro overfor Nadals aggressive spil med unikt topspin i forhånden, hurtigt benarbejde og en stærk fightervilje.

Rafael Nadal Academy – et imponerende sportscenter

I går besøgte jeg ”Rafael Nadal Academy”, som ligger placeret lidt udenfor Manacor på Mallorca. Sportscentret, som blev indviet i 2016, indeholder i alt 26 tennisbaner – både indendørs og udendørs baner – swimmingpool efter olympiske standarder, fodboldbane, medicinsk klinik med læger, fysioterapeuter, fysiske trænere og andre faglige eksperter. Centret omfatter også hotel, restaurant, barer og wellness med spa, hvor såvel topatleter, talenter som motionister kan slappe af efter træning. Nadal bor fortsat sammen med sin familie i Manacor og han inviterer ofte unge tennis-talenter, både fra Spanien og andre lande, til træningslejre på sportscentret. Blandt disse er den kun 19-årige Carlos Alcaraz, som for få uger siden vandt US Open og som pt. er nr. 1 på verdensranglisten – lige foran forbilledet: Rafael Nadal.

Livet og sportskarrieren inkluderer alt

Når livet og sportskarrierens ”regnskab” skal opgøres er det essentielt at alt inkluderes: Sejre og nederlag, tab og gevinster, glæder og skuffelser, flid og dovenskab, fornuft og følelser, livslange venskaber og overfladiske bekendtskaber og meget, meget andet. For få dage siden viste to af verdens mest professionelle og rigeste topatleter – Roger Federer og Rafael Nadal – med et emotionelt håndtryk i et kort øjeblik at (elite)sport kan føre til en af livets største og stærkeste kvaliteter: Et livslangt venskab.

Kilder:

Roger Federer’s website: https://www.rogerfederer.com

Rafael Nadal’s website: https://rafaelnadal.com

Rafael Nadal Academy: https://www.rafanadalacademy.com

Felt