Første verdensmesterskab i herrehåndbold til Danmark?

Tre VM-sølvmedaljer til Danmark – men aldrig VM-guld

Danmark har indtil dato vundet 4 VM-medaljer, nemlig 3 af sølv (1967, 2011 og 2013) og én af bronze (2007). Men kun ved VM 2011 var Danmark helt tæt på titlen som verdensmester. VM-turneringen for 8 år i Sverige siden var – inklusiv Danmarks første EM-triumf i 2008 i Norge og gentagelsen 4 år senere i Serbien – efter min mening det bedste internationale mesterskab som et dansk herrelandshold nogensinde har spillet. Både i semifinalen mod Spanien (28-24) i Kristianstad og i finalen mod Frankrig (35-37) i Malmø, som først blev afgjort efter forlænget spilletid, viste håndboldherrerne spil i absolut verdensklasse. Danmark fortjente VM-titlen i 2011, men som så ofte før var Frankrig bedst i de afgørende sekunder af VM-finalen.

Både VM-finalen i Malmø og EM-triumferne i Lillehammer og Beograd overlevede jeg på tætteste hold som tilskuer. Men jeg husker også VM-finalen mellem Danmark og Tjekkoslovakiet i 1967, som jeg fulgte som en 10-årig knægt på et sort-hvidt fjernsyn i frostgrader udenfor den lokale TV- og radioforhandler i Aarhus.  Fascinationen af TV-transmissionerne fra Västerås i Sverige var stærkt medvirkende til at jeg umiddelbart efter VM begyndte at spille håndbold i Viby IF og at mange søndag eftermiddag i årene derefter blev tilbragt med dobbeltarrangementer i Aarhus Stadionhal, når Aarhus KFUM, AGF og Skovbakken kæmpede om DM-titlen mod HG, Stadion, Efterslægten, Helsingør IF, SAGA og Fredericia KFUM. Hvor er alle disse “hæderkronede” klubber i dag – ”lukket”, fusioneret med andre klubber eller placeret i dansk håndbolds sekundære rækker?

Målmanden er altid “nøgle-spilleren” til internationale topresultater

Forventningerne til dansk finalesejr og hermed VM-titlen i 1967 var store efter en overraskende dansk sejr på 17 – 12 over VM-favoritten Sovjetunionen i semifinalen. Det var kampen, hvor min barndomshelt – målmanden Erik Holst fra Aarhus KFUM – var et ”levende plankeværk” og hvor han gjorde målmandsposten i håndbold til noget helt særligt. Tænk blot på de øvrige ”legender” på denne “utaknemlige” post: Mogens ”Muggi” Jeppesen i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne, Kasper Hvidt i starten af dette århundrede og i det seneste tiår – Niklas Landin. Målmandens præstation har altid været altafgørende, når EM, VM eller OL-medaljerne i holdsport som håndbold fordeles. Derfor er Niklas Landin efter min opfattelse også Danmarks absolutte ”nøglespiller” i forhold til dansk VM-succes i de kommende uger. Det er yderst sjældent at en målmand leverer toppræstationer i alle kampene, så det danske hold vil helt sikkert undervejs i VM-turneringen få brug for hjælp fra Jannick Green, som også tidligere har vist verdensklasse i afgørende kampe. Både Landin og Green er imidlertid meget afhængig at et stærkt midterforsvar med brødrene René og Henrik Toft Hansen og Henrik Mølgaard som centrale spillere, ikke mindst når landsholdet når frem til semifinale og finale. Jeg tror ikke at Danmark får problemer med at score mange mål i hverken indledende runde eller mellemrunden –  dertil er antallet og variationerne af angrebskombinationer alt for mangfoldig. Men et stærkt midterforsvar med en klar ansvars- og rollefordeling bliver en helt afgørende forudsætning, såfremt Landin og/eller Green skal være de(n) mesterskabsafgørende spiller(e) i VM-semifinale og finale.

“Site Les experts” kan besejres – ligesom ved OL 2016 

En anden væsentlig årsag til min VM-optimisme er en særdeles gunstig VM-lodtrækning, hvor Danmark helt frem til semifinalen undgår stærke nationer som Frankrig, Spanien, Tyskland og Kroatien. Ja – faktisk mener jeg at Danmark kun kan udfordres af Norge (17.1.) i den indledende pulje og af Sverige i mellemrunden. Nationer som Chile (10.1.), Tunesien (12.1.), Saudi Arabien (14.1.) og Østrig (15.1.) i indledende runde og Ungarn, Qatar eller Egypten i mellemrunden, er efter min mening reelt chanceløse med et dansk landshold, der har opbakning af hele nationen og ikke mindst af 15.000 festklædte tilskuere i Boxen.

Den største forhindring for dansk VM-succes er efter min opfattelse Frankrig, der siden årtusindskiftet har været totalt dominerende i international herrehåndbold. OL-guld i 2008 og 2012, VM-guld i 1995, 2001, 2009, 2011, 2015 og 2017 samt EM-guld i 2006, 2010 og 2014 vidner om et helt unikt landshold, som også har givet sig selv navnet: ”Site Les experts” – eksperterne. Frankrig er med rutinerede spillere som Karabatic, Guigou og Sohaindo, som alle har spillet mere end 200 landskampe, suppleret med yngre verdensklassespillere som Fabregas, Mem, Tournat og Remili er også denne gang – sammen med Spanien, Kroatien og Tyskland – blandt favoritterne til VM-titlen. Men Danmark har vist – bl.a. i OL-finalen 2016 i Rio – at Frankrig kan besejres. Det samme tror jeg sker søndag den 27. januar 2019 i Herning.

Felt