Norge mod resten af verden

Biathlon er en af de mest populære vintersportsgrene

Biathlon eller skiskydning er en fascinerende og særdeles krævende sportsgren, som består af skidisciplinen langrend og præcisionsskydning med riffel. Kombinationen af mange forskellige færdigheder hos skiskytterne – udholdenhed, fart, strategi, præcision og koncentration – har betydet at biathlon især i de seneste år har udviklet sig til en af de mest populære vintersportsgrene. World Cups i bl.a. Oberhof og Ruhpolding i Tyskland, Hochfilzen i Østrig, Anholz i Italien og Holmenkollen i Norge tiltrækker i dag mere end 40.000 tilskuere – foruden millioner af tv-seere fra hele verden. Biathlon er på det olympiske program med i alt 11 discipliner: 5 for hvert køn (sprint, jagtstart, fællesstart, individuel og stafet) og én mix-stafet med to skiskytter af hvert køn. Alle discipliner er karakteriseret ved at skiskytterne løber flere omgange over en bestemt distance – typisk mellem 7,5 og 20 km – og flere gange undervejs afgiver skiskytterne 5 skud på 50 meter, enten i liggende eller stående stilling. Skivens diameter er 45 millimeter ved liggende skydninger og 115 millimeter ved stående skydninger.

Johannes Thingnes Bø – på vej mod legende-status efter Bjørndalen og Fourcarde

Johannes Thingnes Bø, der er født og opvokset i Stryn på Vestlandet som den yngste af en søskendeflok på fem, viste allerede som junior et unikt talent som skiskytte. Han vandt bl.a. 3 guldmedaljer ved VM for juniorer i 2012 og allerede sæsonen efter vandt han sin første World Cup-sejr, kvalificerede sig til vinter-OL 2014 i Sochi og opnåede en flot 3. plads i den samlede World Cup. Efterfølgende har den 27-årige nordmand været én af verdens bedste skiskytter med bl.a. 3 OL-medaljer, 20 VM-medaljer og ikke mindre end 52 World Cup-sejre. Det var imidlertid først i sæsonen 2018-2019 at den sympatiske nordmand formåede at vinde den samlede World Cup foran den franske legende – Martin Fourcarde, som vandt World Cuppen 7 sæsoner i træk. De seneste to sæsoner har Johannes Thingnes Bø imidlertid været den suverænt mest vindende skiskytte og især hans 6 VM-medaljer – 3 guld og 3 sølv – ved sidste års VM i Antholz var af historisk karakter.

De fire bedste skiskytter i den samlende World Cup er nordmænd

Også i denne sæson er Johannes Thingnes Bø favorit til at vinde den samlede World Cup og flest VM-medaljer, men han er stærkt udfordret af tre af hans landsmænd: Storebror 32-årige Tarjei Bø, Johannes Dale og ikke mindst sæsonens største overraskelse: Sturla Holm Lægreid.  Den 23-årige Lægreid har allerede i sin første internationale sæson vundet ikke mindre end 4 individuelle løb og derudover opnået 3 podieplaceringer, hvilket pt. giver en 2. plads i den samlede World Cup. Umiddelbart er det vanskeligt at finde skiskytter fra andre nationer, som for alvor kan true de 4 nordmænd, som efter 15 af sæsonens 26 individuelle løb er placeret på de fire øverste pladser i den samlede World Cup. Jeg tror at duellen om den samlede World Cup først afgøres mellem Bø og Lægreid i sæsonens sidste løb: Søndag den 21. marts 2021 på Holmenkollen i Oslo. De suveræne norske skiskytter kan dog i kampen om VM-medaljer efter min opfattelse blive udfordret af bl.a. de to franskmænd – Quentin Fillon Mailet og Emilie Jacquelin – Arnd Peiffer fra Tyskland, de to svenskere – Sebastian Samuelsen og Martin Ponsiluoma – og russeren Alexander Loginov, som tidligere har været udelukket i 2 år på grund af doping samt veteranen Jakov Fak, som har fordel af hjemmebane ved VM.

Marte Olsbu Røiseland – “Champion of Champions 2020”

Marte Olsbu Røiseland, der kommer fra Arendal i den sydlige del af Norge, har i lighed med Johannes Thingnes Bø, for alvor i de seneste tre sæsoner markeret sig som verdens bedste kvindelige skiskytte. Olsbu Røiseland debuterede allerede i World Cuppen tilbage i sæsonen 2012-2013, men hun havde igennem flere sæsoner meget svært ved at opnå top 10-placeringer, både ved VM og World Cups. VM 2020 blev imidlertid den 30-årige Olsbu Røiseland helt store internationale gennembrud. Hun blev nemlig den første skiskytte nogensinde, som vandt 7 VM-medaljer – 5 guld og 2 bronze – ud af 7 mulige. En fantastisk præstation, som medførte kåring af Olsbu Røiseland som verdens bedste kvindelige atlet i 2020 – ”Champion of Champions” – af det franske sportsmagasin L’ Equipe.

Olsbu Røiseland, Eckhof eller Øberg vinder den samlede World Cup 

Olsbu Røiseland har vundet i alt 2 OL-medaljer, 12 VM-medaljer og 8 World Cup-sejre. Og nu tyder alt på at hun for første gang i karrieren har gode chancer for at vinde den samlede World Cup. Blandt Olsbu Røiselands værste konkurrenter både til VM-medaljerne og den samlede World Cup er veninden og træningsmakkeren Tiril Eckhof, som pt. indtager 2. pladsen i den samlede World Cup – kun 8 points efter Olsbu Røiseland. Også Hanne Øberg fra Sverige, som pt. indtager 3. pladsen i den samlede World Cup – et points efter Eckhof – er en alvorlig trussel for Olsbu Røiseland, både i World Cuppen og til VM. Også hos kvinderne tror jeg at vinderen af World Cuppen først findes mellem Olsbu Røiseland, Eckhof og Øberg i sæsonens sidste løb – søndag den 21. marts 2021 – på Holmenkollen i Oslo. Blandt kandidater til VM-medaljerne i næste uge må også regnes Dorthea Wierer fra Italien, Lisa Theresa Hauser fra Østrig, Franziska Preuss fra Tyskland og Julia Simon fra Frankrig. Især Simon og Hauser viste imponerende form ved det seneste World Cup-stævne i Antholz.

VM 2021 som pejlemærke for vinter-OL 2022

Det kommende VM vil også give signaler om de enkelte skiskytter og nationers potentiale ved næste års vinter-OL, som finder sted i Beijing i perioden 4. – 20. februar 2022. Der er ingen tvivl om at de største og fleste medaljekandidater for verdens stærkeste vintersportsnation – Norge – skal findes i biathlon. Verdensklasseatleter som Johannes og Tarjei Bø, Dale og Lægreid hos mændene samt Olsbu Røiseland, Eckhof og Tandrevold hos kvinderne vil være eksponenter for et stort antal OL-medaljer og efter min opfattelse også væsentlig flere end de 6 OL-medaljer – heraf ”kun” én af guld – som Norge vandt ved vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

Du kan finde relevante informationer om biathlon på følgende websites:

Felt