You’ll Never Walk Alone

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don’t be afraid of the darkAt the end of a storm
There’s a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone

You’ll never walk alone

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you’ll never walk alone

You’ll never walk alone

På næste søndag, når Liverpool Football Club møder Aston Villa fra Birmingham i Premier League, vil sangen ”You’ll Never Walk Alone” igen lyder fra højtalerne på Anfield – Liverpool FC’s legendariske hjemmebane siden klubbens stiftelse i 1892. Desværre uden tilskuerne på “The Kop”og de øvrige tribuner, men for alle klubbens millioner af tilhængere – i Liverpool og overalt på kloden – vil sangen og følelserne denne aften være helt speciel. Tilhængerne kan nemlig fejre Liverpool FC’s første nationale mesterskab i 30 år. En klub, som har gennemlevet triumfer og tragedier af ufattelige dimensioner igennem de seneste årtier.

Fra musical om en fars “fejltrin på jorden” til verdens mest berømte fodboldsang

”You’ll Never Walk Alone” er først og fremmest kendt som verdens mest berømte fodboldsang. Teksten får det til at risle ned ad rygraden, og når så sangen lyder på Anfield i Liverpool, Celtic Park i Glasgow eller Signal Iduna Park i Dortmund, må man ydmygt konstatere, at hvor emotionel og generøs fodbold også kan være. Sangens rækkevidde og holdepunkt gennem generationer for millioner af fodboldfans, er egentlig overraskende. Historien om ”You’ll Never Walk Alone” begyndte tilbage i 1945, hvor den blev forfattet af den legendariske duo Rodgers & Hammerstein til musicalen ”Carousel”. Musicalen er en meget sørgelige historie om en far, der bliver sendt ned fra himlen for at søge tilgivelse for nogle af de fejltagelser, han gjorde sig skyldig i gennem livet på jorden. ”You’ll Never Walk Alone” optræder bl.a. som afslutningsnummer i musicalen, hvor faren får lov til at vende tilbage til himlen efter at have forsonet sig og overværet datterens high-school afslutning. Denne slutning har bl.a. betydet, at sangen ofte er blevet – og fortsat bliver – sunget i forbindelse med skoleafslutninger i USA.

LFC – håbet om storhed for en trist og fattig havneby

Havnebyen Liverpool har alle dage været tæt kulturelt og socialt forbundet med USA, og den unge sanger Gerry Marsden havde i biografen i starten af 1960’erne set den amerikanske filmatisering af ”Carousel”. Selve filmen var han ikke så imponeret af, men ”You’ll Never Walk Alone” kunne han ikke ryste af sig. Gerry Marsden var forsanger i Liverpool-gruppen ”Gerry and The Pacemakers”, og i efteråret 1963 var Gerry Marsden parat til at indspille sangen på single. Gerry Marsden havde set og ikke mindst hørt rigtigt: En klassiker var født, men ingen havde overhovedet drømt om, hvilken indflydelse sangen med tiden skulle få. Dengang i efteråret 1963 havde Liverpool FC med den legendariske Bill Shankly som manager netop begyndt sin opstigning til de bedste fodboldklubber i England. Klubben var bl.a. sæsonen før vendt tilbage til den bedste division – efter 8 sæsoner i den næstbedste. De mange havnearbejdere fra Liverpools dokområder havde også netop vundet retten til at holde fri hver lørdag eftermiddag, og “Merseybeat” med bands som ”The Beatles” og ”Gerry and The Pacemakers” var for alvor med til at sætte Liverpool på landkortet. Og på verdens mest berømte ståtribune – “The Kop” – stod 28.000 “scousers” hver anden lørdag og skrålede med på tidens hitparade, som før hver hjemmekamp blev spillet over højtaleranlægget. Da turen kom til ”You’ll Never Walk Alone” blev publikum ved med at synge, også efter at højtalerne var slukket. Og selv da sangen forsvandt fra hitlisterne, fortsatte fansene på “The Kop” med at synge den. Herefter gik der ikke lang tid, inden den blev fast repertoire til alle LFC’s kampe. Et ufravigeligt ritual lige inden spillerne løber på banen. Senere samme sæson (1963-64) vandt klubben sit første nationale mesterskab i 17 år, hvilket også var det første mesterskab med Bill Shankly som manager. Og ”You’ll Never Walk Alone” har siden akkompagneret klubben i med- og modgang.

To tragedier, som aldrig bliver glemt 

Blandt klubbens største triumfer kan nævnes 6 titler i den fornemmeste europæiske turnering ”Champions League”, 3 titler i UEFA-Cup’en, 19 nationale mesterskaber (incl. sæson 2019-2020) og 7 FA Cup-titler, hvilket har gjort Liverpool FC til en af de mest vindende engelske klubber nogensinde, og den klub i Storbritanien, som har vundet flest europæiske titler. Men sangen har virket stærkest og mest trøstende i klubbens sorte stunder – ikke mindst i forbindelse med tragedierne på Heysel og Hillsborough. Tragedien på Heysel Stadium i Bruxelles fandt sted under finalen i den europæiske mesterholdsturnering mellem Liverpool FC og Juventus FC i maj 1985. En time før kampen viste det sig, at de opstillede afspærringer, der skulle opretholde et såkaldt neutralt område på tribunerne mellem Liverpool- og Juventus-tilhængere, var alt for spinkle. Afspærringerne gav efter, og der opstod kaos blandt Juventus’ tilhængere på grund af presset fra Liverpool’s tilhængere. Det resulterede i, at alle fans blev samlet på den ene tribune, som styrtede sammen, hvorved 39 mennesker mistede livet. Kampen blev spillet færdig trods protester fra holdenes managere, og det endte med en 1-0 sejr til Juventus. Efterfølgende blev 14 Liverpool-tilhængere idømt fængsel i op til 3 år for uagtsomt manddrab.

Kun 4 år efter gennemlevede Liverpool FC og dens tilhængere endnu en tragedie på Hillsborough Stadium i Sheffield, hvor 96 fans omkom og mere end 400 fans blev kvæstet. Ulykken skete i forbindelse med en kamp, hvor ”The Reds” mødte Nottingham Forest i FA Cup-semifinalen. Mere end 25.000 Liverpool-tilhængere havde taget turen til Sheffield og kort efter kampens start blev de 96 tilhængere – bl.a. enkelte børn på 6-8 år – mast ihjel. Både umiddelbart efter kampen og helt frem til for få år siden har der været utallige undersøgelser og forklaringer på årsagerne til tragedien. For kun 4 år siden – og et kvart århundrede efter tragedien på Hillsborough Stadium – offentliggjorde en jury, som var nedsat af den britiske regering, at de 96 LFC-tilhængere omkom som følge af en strafbar handling. Politiet, der var til stede under kampen, blev således dømt for uagtsomt manddrab. Desuden blev arrangørerne af kampen kritiseret for ikke at have haft styr på afviklingen af kampen, herunder at have undladt at udskyde kampstarten på grund af den massive tilskuertilstrømning. Og endelig fik redningsfolkene kritik for ikke at have indset katastrofens omfang i tide. Dermed fik Liverpool-tilhængerne oprejsning for de beskyldninger, der gennem årene havde været rettet mod dem for meddelagtighed i tragedien.

I glæde og sorg …. 

”You’ll Never Walk Alone” synges også andre steder end på Anfield Road og den har en forståelig global appel. Men uanset det faktum vil sangen altid være tæt forbundet med Liverpool Football Club. Tilhørsforholdet til sangen er blevet forstærket efter Hillsborough-tragedien, og for Liverpool-fans er ”You’ll Never Walk Alone” blevet indbegrebet af, hvad både fodbold og livet går ud på: Vi står sammen – i glæde og sorg.

Du kan få yderligere information om Liverpool Football Club på websitet:

Følgende bøger om Liverpool Football Club kan anbefales:

  • Gaarskjær, Jesper: Liverpool. Historien om The Reds (Gyldendal, 2015).
  • Christensen, Esben Suurballe m.fl.: Liverpool i blodet (Turbine, 2017)
  • Hughes, Simon: The Red Journey. An Oral History of Liverpool Football Club (de Coubertins Books, 2017).
  • Platt, Mark: Liverpool Football Club. Champions of Europe. (Grange Communication Ltd., 2019).
Felt