“Late bloomer” si’r farvel på ”Kollen”

Holmenkollen – skihopbakken og skistadion i det nordvestlige Oslo – har en særlig plads i mange nordmænds hjerter. Det samme har den 32-årige Marte Olsbu Røiseland, som igennem de seneste år har været verdens mest vindende kvindelige skiskytte. På søndag sidst på eftermiddagen slutter den sympatiske skiskyttes fantastiske karriere netop på ”Kollen” foran mere end 50.000 tilskuere på stadion og langs løjpen i Nordmarka samt millioner af tv-seere over alt på kloden, som følger sæsonens sidste World Cup i biathlon.

Unik lyst til at konkurrere og forbedre sig

Marte Olsbu er født den 7. december 1990 i Arendal i den sydlige del af Norge, hvor hun tidligt fandt interesse for og glæde ved idræt. Det var imidlertid først som 14-årig at Marte begyndte at dyrke biathlon og i ungdomsårene var der intet som tydede på at hun skulle blive verdens bedste skiskytte. Optagelse på Sirdal videregående skole og ikke mindst mødet med Roger Grubben, som var lærer på skolen og igennem hele karrieren har været hendes træner, fik imidlertid afgørende betydning for Martes sportslige og personlige udvikling. Det var også i dette miljø at Marte mødte Sverre Røiseland, som var en meget talentfuld skiskytte og som i 2018 blev Martes ægtefælle. I dag er Sverre Røiseland landstræner for de bedste tyske skiskytter. Marte viste i ungdomsårene gode evner som skytte, men hendes kompetencer som langrendsløber lå milevidt fra hendes konkurrenter, både i Norge og internationalt. Til gengæld var Martes lyst til at konkurrere og forbedre sig helt unik.

VM 2016: Guld med margin på 5 sekunder efter 24 km

Marte Olsbu opnåede ingen bemærkelsesværdige sportslige resultater, hverken i ungdomsårene eller de første år som senior. Som 21-årige debuterede hun i World Cuppen tilbage i sæsonen 2012-2013, men igennem flere sæsoner havde hun meget svært ved at opnå top 10-placeringer, både ved VM og World Cups. Jeg var i forbindelse med et besøg på Norges Idrettshøgskole og Olympiatoppen heldig at opleve Marte Olsbu internationale gennembrud ved VM 2016 på netop Holmenkollen. På en flot solskinsdag i marts skulle Marte Olsbu løbe sidste tur på det norske stafethold (4 x 6 km) i hård konkurrence med storfavoritterne fra Frankrig og Tyskland. Opløbet mellem franske Marie Dorin Habert, som vandt hele 6 VM-medaljer i Oslo, og Marte Olsbu foran 40.000 ellevilde tilskuere står stadig i dag knivskarpt i mine erindringer. Mindre end 5 sekunder skilte de to verdensklasseatleter efter 24 km med Olsbu som vinder.

“Late bloomer” – Internationalt gennembrud som 27-årig

Olsbu Røiselands status som “late bloomer” – en atlet, som udvikler sig og opnår de bedste resultater langt senere end jævnaldrende konkurrenter – blev bekræftet af olympisk debut som 27-årig ved vinter-OL 2018, hvor det blev til to sølvmedaljer i sprint og mix-stafet sammen med Tiril Eckhoff, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Boe. Ligeledes vandt Olsbu Røiseland først i december 2018 sin første individuelle World Cup-sejr. I dag er antallet af individuelle World Cup-sejre på i alt 17 – de seneste to i Nové Mesto i Tjekkiet for mindre end 3 uger siden.

“Champion of Champions 2020”

VM 2020 i Anterselva di Mezzo i Italien blev den helt store sportslige triumf for Marte Olsbu Røiseland, idet hun blev den første skiskytte nogensinde, som vandt 7 VM-medaljer – 5 guld og 2 bronze – ud af 7 mulige. Blandt andet vandt hun VM-guld på såvel sprint, jagtstart som fælles start. En fantastisk præstation, som medførte kåring af Marte Olsbu Røiseland som verdens bedste kvindelige atlet i 2020 – ”Champion of Champions” – af det franske sportsmagasin L’ Equipe. Hun blev hermed den første skiskytte – både for mænd og kvinder – og den første atlet fra Norge, som opnåede den fornemme hæder. Olsbu Røiseland blev således også medlem af en særdeles eksklusiv ”klub” bestående bl.a. af tennisspilleren Serena Williams, svømmeren Katie Ledecky og gymnasten Simone Biles – alle fra USA.

Vinter-OL 2022 mest vindende atlet

Vinter-OL 2022 blev også en historisk milepæl for Marte Olsbu Røiseland med hele 5 OL-medaljer: 3 guld (sprint, jagtstart og mix-stafet) og 2 bronze (individuel og fælles start). Det samlede antal OL-medaljer blev hermed bragt op til i alt 7. Efter vinter-OL i Beijing fortsatte Olsbu Røiseland med at vise storform og hun blev således også en suveræn vinder af den samlede World Cup i sæsonen 2021-2022.

Flot comeback efter sygdom

Sidste sommer blev Olsbu Røiseland desværre ramt at en virussygdom, hvilket betød at hun var forhindret i denne sæsons første fire afdelinger af World Cuppen. I januar var hun imidlertid tilbage ved World Cuppen i Ruhpolding og ved VM 2023 i Oberhof i midten af februar blev det til guldmedalje både i mix-stafet og single-stafet samt bronzemedalje i jagtstart. Hermed nåede Olsbu Røiseland op på i alt 17 VM-medaljer, heraf ikke færre end 13 af guld. Uanset resulaterne i denne uges World Cup på ”Kollen” vil den venlige og ydmyge ”biatlon-dronning” fra Froland IF altid stå som en fantastisk ambassadør for norsk eliteidræt og vintersport. Tusen takk for alle oplevelsene – Marte !

 

Du kan få yderligere information om biathlon her:

International Biathlon Union – https://www.biathlonworld.com

Norge mod resten af verden (26.1.2021) – https://ma57.dk/norge-mod-resten-af-verden

Biathlon – Vinter-OL’s mest fascinerende sportsgren (1.2.2022) – https://ma57.dk/biathlon-vinter-ols-mest-fascinerede-sportsgren

Er vinter-OL muligt i fremtiden? (9.1.2023) – https://ma57.dk/er-vinter-ol-muligt-i-fremtiden

Felt